Nu este însă singura decizie. Oficialii au mai hotărât să vină în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii, dar şi să deschidă calea pentru aderarea Serbiei la spaţiul comunitar.
Dintre cei 26 de milioane de şomeri la nivel european, peste 21 la sută au sub 25 de ani. Situaţia cea mai alarmantă este în ţări precum Grecia şi Spania, unde mai bine de jumătate dintre tineri nu au un loc de muncă. Șase din cele opt miliarde de euro alocate vor fi disponibile încă din 2014. Liderii europeni au declarat că asemenea măsuri trebuie dublate şi de stimularea creşterii economice, mai ales în zonele cele mai afectate de criză.
„Am fost de acord că orice tânăr sub 25 de ani, care a terminat şcoala sau care a fost disponibilizat, să fie în patru luni eligibil pentru un loc de muncă, o stagiatură sau o ucenicie”, a precizat Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.
Tot la Bruxelles, liderii europeni au aprobat un plan prin care Banca Europeană de Investiţii va oferi împrumuturi către întreprinderile mici şi mijlocii. Măsura se adresează mai ales Europei de Sud, unde băncile nu mai acordă credite din cauza instabilităţii pieţelor. În zona euro, aproape 75 la sută dintre salariaţi lucrează pentru astfel de întreprinderi.
„Trebuie să finanţăm firmele mici. Ele sunt vitale pentru economia noastră. Vom debloca împrumuturi către firmele mici, numai dacă acestea vin cu proiecte”, a mai spus președintele CE.
Uniunea Europeană a luat şi o altă decizie istorică: va deschide negocierile de aderare cu Serbia. Discuţiile, care vor începe oficial în ianuarie 2014, vin după progrese semnificative înregistrate de Belgrad în discuţiile cu regiunea separatistă Kosovo sau după aducerea în faţa justiţiei a celor condamnaţi pentru crime de război. Astfel, Serbia poate deveni a treia ţară fostă iugoslavă care aderă la Uniunea Europeană, după Slovenia şi Croaţia.