UE, acuzată că distruge rezerva mondială de ton, a trimis lobbiști din industria de pescuit să respingă măsurile de protejare a speciei

Data publicării:
ton pescuit agățat de cârlig
Criticii spun că decizia UE este un exemplu de „neocolonialism”, dând vina pe influența lobbiștilor francezi și spanioli din industria pescuitului care ignoră dorința altor țări cu ieșire la ocean. Foto: Profimedia Images

Peste jumătate din membrii delegației UE al unui organism important de reglementare a pescuitului de ton erau lobbiști din industria de pescuit, potrivit unei investigații The Guardian, în timp ce Europa este acuzată că practică pescuitul excesiv de tip „neocolonial” în oceanele lumii.

Numărul mare de agenți care reprezintă marile companii din industria pescuitului ar putea explica de ce UE a ajuns să respingă un acord cu țările africane și asiatice cu ieșire la ocean pentru restricționarea dispozitivelor dăunătoare de atragere a peștilor (FAD) care afectează în mod disproporționat puietul de ton, în special în Oceanul Indian.

FAD-urile sunt plute care atrag peștii prin umbrire, ceea ce le permite vaselor de pescuit să prindă catități uriașe de ton. Dispozitivele atrag și alte specii pe cale de dispariție, precum broaște țestoase, rechini și mamifere marine care sunt prinse în plasele de pescuit.

Dispozitivele, care sunt făcute de obicei din plastic, poluează oceanele și plajele țărilor insulare atunci când acestea se pierd sau sunt aruncate.

UE, unde ajung cele mai mari cantități de ton pescuit din regiune, s-a împotrivit în aprilie unei măsuri propuse de Indonezia și alte 10 state cu ieșire la ocean, printre care se numără India, Sri Lanka și Pakistan, pentru interzicerea folosirii FAD-urilor pentru 72 de zile.

dispozitiv de agregare a peștilor
Dispozitivele de agregare a peștilor (în poză) afectează în mod disproporționat puietul de ton, în special în Oceanul Indian. Foto: Profimedia Images

Criticii spun că decizia UE este un exemplu de „neocolonialism”, dând vina pe influența lobbiștilor francezi și spanioli din industria pescuitului care ignoră dorința altor țări cu ieșire la ocean.

La ultima întâlnire anuală a Comisiei pentru tonul din Oceanul Indian (IOTC), delegația de 40 de membri a UE era formată din cel puțin 24 de lobbiști care activau în calitate de „consilieri”.

„UE a abandonat complet [inițiativa de a proteja biodiversitatea] în favoarea prădării stocurilor deja supraexploatate ale Oceanului Indian”, a acuzat Jess Rattle, șeful investigațiilor Fundației Blue Marine.

Statele UE nu sunt îngrijorate de epuizarea stocurilor de pește întrucât, odată ce nu mai găsesc pești într-un loc, se pot muta cu flota lor foarte dezvoltată într-un alt ocean, spre deosebire de statele mai sărace care au de suferit de pe urma pescuitului excesiv întreprins de europeni.

Peste două treimi dintre țări au acceptat implementarea interdicției, dar Seychelles, sub pavilionul căreia se află 13 vase de pescuit al tonului deținute de companii din UE, s-a opus restricțiilor împreună cu state precum Comoros, Oman, Kenya și Filipine.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...