foto: Gulliver/ Getty Images
„Corpul Medical European (CME) vizează să ofere UE mijloacele de a reacționa deopotrivă mai rapid și mai eficient la crizele sanitare care apar. Trebuie să învățăm lecțiile din lupta împotriva virusului Ebola, când una dintre dificultățile majore a constat în a mobiliza echipe militare", a explicat comisarul pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides, citat într-un comunicat.
Este vorba de a pune la dispoziție echipe și mijloace medicale în prealabil, pentru a asigura o desfășurare „mai rapidă și mai previzibilă” în situații de urgență, conform Comisiei Europene.
CME va fi format din echipe medicale de urgență, din experți în sănătate publică și în coordonare medicală, din laboratoare de biosecuritate mobile sau chiar din avioane pentru evacuări sanitare și, în fine, din echipe logistice.
Această nouă entitate va face parte din „rezerva voluntară” europeană, creată în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE și care intervine în prezent pentru a răspunde catastrofelor naturale.
În momentul apariției epidemiei de Ebola, UE s-a confruntat cu grave dificultăți în a desfășura rapid personal medical, dar și din punct de vedere logistic, a reamintit Comisia.
Nouă state membre au propus deja furnizarea de echipe și de materiale noului corp medical: Belgia, Luxemburg, Spania, Germania, Cehia, Franța, Olanda, Finlanda și Suedia.
Echipele care vor participa la CME vor fi certificate de UE și vor putea beneficia de sprijinul său financiar în privința pregătirii echipelor și a oferirii de materiale.
Desfășurarea echipelor pe teren este coordonată de Centrul de coordonare a reacției de urgență al Comisiei, platformă operațională. Statele membre vor putea totuși să aleagă să nu participe la o misiune.