Uciderea în masă a zece milioane de nurci, o greșeală? ECDC: Nivelul general de risc al mutației asupra oamenilor este scăzut

Data actualizării: Data publicării:
doua nurci albe stau triste intr-o cusca
Milioane de nurci au fost ucise în Danemarca, în baza suspiciunilor legate de o mutație a virusului SARS-CoV-2. Foto: Profimedia images

Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor a dat publicității, joi, un raport în care arată că pericolul potențial al mutației Cluster 5 a virusului SARS-CoV-2 apărut la nurcile din Danemarca și Olanda este unul scăzut. Luând în considerare informațiile științifice de până acum, nivelul general de risc asupra sănătății umane produs de această mutație este scăzut, arată documentul ECDC.

Guvernul din Danemarca a renunțat în urmă cu două zile la planul de a ucide 17 milioane de nurci, după ce oamenii de știință au arătat că nu există dovezi care să susțină o amenințare la adresa oamenilor, însă fuseseră deja ucise peste 10 milioane de animale din fermele de blănuri. 

Ce spune ECDC: 

Dovezile pe care le avem la dispoziție în legătură cu mutațiile virusului SARS-CoV-2 înregistrată la nurci arată că aceste mutații sunt capabile să circule foarte rapid în interiorul fermelor și al comunităților umane aflate în apropierea fermelor, dar, totuși, nu arată a fi mai transmisibile decât alte mutații ale virusului care circulă în acest moment. Prin urmare, probabilitatea infectării cu o mutație legată de nurci este scăzută pentru populația generală, moderată pentru populațiile din zonele cu o concentrație mare de ferme de nurci și foarte ridicată pentru persoanele care lucrează la ferme. 

Pacienții infectați cu mutații ale virusului provenite de la nurci, inclsuiv cu mutația Cluster 5 în Danemarca, nu au avut simptome mai severe decât cei infectați cu alte variante de virus. Impactul provocat de boală este similar cu cel din cazurile infectate cu variante de virus care nu au legătură cu nurcile. Acest impact fusese anterior catalogat drept scăzut pentru populația generală și foarte ridicat pentru persoanele în vârstă și vulnerabile. 

Răspândirea peste granițe a mutațiilor virusului legate de nurci între țările UE și țările non UE prin intermediul purtătorilor umani nu a fost observată până acum, dar nu există indicii că răspândirea între țări ar fi diferită de alte variante ale virusului. Răspândirea prin intermediul purtătorilor - animale pare să fie foarte scăzută. 

Pe baza informațiilor de până acum legate de transmisibilitatea, severitatea, imunitatea și răspândirea peste granițe, riscul general pentru sănătatea umană ridicat de mutațiile apărute la nurci poate fi determinat ca: 

  • scăzut pentru populația generală și moderat pentru persoanele vulnerabile din punct de vedere medical, ceea ce nu diferă de alte variante ale virusului. 
  • scăzut pentru populația generală în zonele cu o concentrare ridicată de ferme de nurci și moderat spre înalt pentru persoanele vulnerabile medical din aceste zone
  • moderat pentru persoanele sănătoase care lucrează în fermele de nurci și foarte ridicat pentru persoanele vulnerabile medical care lucrează în fermele de nurci. 

Dacă se va confirma că există un risc legat de aceste mutații apărute la nurci, și că vaccinul anti-Covid ar fi afectat de acestea, ECDC își va modifica evaluarea, se arată în documentul instituției europene. 

Un vaccin experimental din Danemarca se arată eficient împotriva mutației apărute la nurci

Un potenţial vaccin candidat în curs de a fi dezvoltat în Danemarca s-a dovedit, în testele iniţiale pe animale, eficient împotriva unei mutaţii a noului coronavirus descoperite la nurci în această ţară, a afirmat joi un cercetător care lucrează la acest vaccin, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Primele studii despre tulpina mutantă, denumită Cluster 5, au arătat o senzitivitate redusă a virusului la anticorpi, ceea ce ar putea compromite eficacitatea unor viitoare vaccinuri, au afirmat autorităţile săptămâna trecută.

Însă anticorpi de la iepuri trataţi cu un vaccin pe cale de a fi dezvoltat de Institutul naţional danez al serului (SSI) au învins cu succes tulpina Cluster 5, potrivit lui Anders Fomsgaard, cercetător principal la SSI.

”Nu am rezistat să nu testăm anticorpii de iepure pe care îi avem împotriva Cluster 5 şi a funcţionat”, a afirmat Fomsgaard la postul de radio DR, joi.

Vaccinul experimental danez, aflat în stadii timpurii de dezvoltare, urmează să intre în prima fază de testare pe oameni, în care nu este sigur dacă va avea acelaşi efect.

'”Dacă aceasta se va aplica şi la alte vaccinuri şi dacă se va aplica la anticorpi umani nu ştim”, a indicat Fomsgaard.

Editor : Adriana Duțulescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei