Soare, nisip fin, marea caldă. Aşa arată litoralul ucrainean de la Marea Azov. Singurii care lipsesc din peisajul ideal de vacanţă sunt turiştii. Şi asta pentru că staţiunile sunt foarte aproape de linia frontului din estul Ucrainei.
Ghennedi, directorul unui hotel: „În aceeaşi perioadă a anului trecut, hotelul era rezervat în proporţie de 80% pentru tot sezonul, adică pentru iunie, iulie şi august. Anul acesta nu s-a făcut nicio rezervare şi nu este niciun turist pe plajă”.
Declinul industriei turistice i-a afectat şi pe localnici, nevoiţi să îşi găsească alte surse de venit.
Alexandr, pescar: „Înainte, mergeam cu turiştii în excursii cu barca, acum pescuim şi transportăm peştele. Ne descurcăm, dar nu la fel de bine”.
Cât despre odihnă şi linişte, nu mai poate fi vorba.
Serghei, soldat: „Dacă eviţi să mergi pe câmpurile minate şi dacă nu te sperii de focurile de armă care se aud noaptea, atunci, da, te poţi odihni. Bine, dacă se poate numi odihnă”.
În schimb în Crimeea, regiunea Ucrainei anexată anul trecut de Rusia, turismul pare să meargă ceva mai bine.
Svetlana Şeveliova, administrator de hotel: „Acest sezon este mult mai bun decât anul trecut, ne aşteptăm ca turiştii să sosească şi în septembrie şi octombrie”.
Marea majoritate a turiştilor din Crimeea sunt din Rusia.
Vladimir Nikonov, turist din oraşul Voronej: „Am avut rude aici, Mama mea este de aici, de aceea obişnuiam să venim şi să călătorim în întreaga Crimee, la Sevastopol şi Ialta. Acum suntem în vacanţă”.
Dar lucrurile nu sunt tocmai roz nici în Crimeea, chiar dacă Moscova a depus eforturi pentru a relansa turismul. Potrivit agenţiilor de presă, turiştii vin doar în staţiunile mai mari, în timp ce altele rămân goale.