Echipajul unui distrugător rus a tras focuri de armă pentru a avertiza un vapor turc cu care era aproape să intre în coliziune duminică în Marea Egee, iar autoritățile ruse l-au convocat pe atașatul militar al Turciei la Moscova pentru a da explicații în urma acestui incident.
„Ambarcațiunea noastră era doar un vas de pescuit, mi se pare că reacția navei ruse a fost exagerată”, a afirmat Mevlut Cavusoglu într-un interviu acordat publicației italiene.
„Cu siguranță Rusia și Turcia trebuie să-și restabilească relațiile de încredere pe care le-au avut întotdeauna, însă răbdarea noastră are o limită”, a mai spus Cavusoglu.
Incidentul naval sporește tensiunile dintre Turcia și Rusia în condițiile în care cele două țări traversează cea mai gravă criză diplomatică de la sfârșitul Războiului Rece, după ce un avion militar rus a fost doborât la 24 noiembrie de armata turcă.
Șeful diplomației turce a afirmat totodată că Rusia „s-a pus deja într-o poziție ridicolă” după acuzațiile președintelui rus Vladimir Putin potrivit cărora Turcia ar fi doborât avionul rus pentru a-și proteja aprovizionarea cu petrol de la gruparea teroristă Stat Islamic.
„Nimeni nu a crezut așa ceva”, a mai spus Cavusoglu care a criticat de asemenea intervenția Rusiei în Siria, afirmând că scopul său este de a sprijini regimul Bashar al-Assad și nu de a combate Statul Islamic.
„Din păcate, Rusia nu se află în Siria pentru a lupta împotriva teroriștilor”, a spus el, adăugând că doar 8% din loviturile aeriene au vizat poziții ale SI, în timp ce 92% au fost împotriva altor grupuri ostile lui Assad.
În opinia ministrului de externe turc, atacurile aeriene nu sunt suficiente pentru a învinge gruparea teroristă Stat Islamic, ci este necesară prezența soldaților pe teren.
Echipajul de pe distrugătorul rus a recurs duminică la focuri de armă pentru a evita coliziunea cu vaporul turc în Marea Egee. Nava rusă Smetlivy se afla la 22 de kilometri de insula grecească Lemnos când pescadorul turc s-a apropiat la o distanță de circa 600 de metri, a informat Ministerul rus al Apărării. Acesta a precizat și că distanța dintre cele două nave era însă suficientă pentru ca gloanțele trase în semn de avertisment de pe distrugătorul rusesc să nu atingă vaporul turc, potrivit Agerpres.