Potrivit agenţiei turceşti de presă Dogan, imaginile au fost înregistrate la Alep, oraş aflat în centrul unor lupte strânse între armata siriană şi rebeli. De partea sa, Rusia a negat acuzaţiile turcilor. Spirala acuzaţiilor a pornit după bombardarea unor spitale civile. Atacurile s-au soldat cu 50 de oameni, cei mai mulţi civili.
Între timp, cei de la Medici fără Frontiere susţin că în doar o lună şi jumătate, au fost bombardate 17 spitale obişnuite sau de campanie.
Artileria turcă, aflată în apropierea graniţei cu Siria, bombardează poziţii controlate de kurzii din ţara vecină. Teritoriile ţintite de tunurile turceşti, aflate la doar câţiva kilometri de frontieră, au trecut recent sub controlul miliţiilor kurde.
În paralel, pe arena internaţională are loc un adevărat maraton diplomatic pentru găsirea unei soluţii pentru războiul civil sirian, care a izbucnit acum aproape 5 ani. Ministrul iranian de Externe, un aliat al Damascului, a făcut un nou apel pentru încetarea focului, în timpul unei vizite la Bruxelles.
„Ceea ce am stabilit la Munchen a fost o încetare a ostilităţilor, nu o pauză care să permită aliaţilor diverşilor jucători regionali să se regrupeze” , spune Javad Zarif, ministrul iranian de Externe.
În schimb, Bashar al-Assad consideră că oprirea luptelor nu poate fi realizată.
„Când Occidentul vorbeşte de un armistiţiu? Cred că răspunsul e clar. Când militanţii încep să sufere, când încep să piardă. În primul rând, termenul „armistiţiu” e ceva ce se aplică între armate şi state, nu între state şi terorişti”, spune Bashar al-Assad, preşedintele Siriei .
Situaţia din Siria va fi dezbătută astăzi de către Consiliul de Securitate al ONU. Evoluţiile recente ale conflictului cresc riscul unei confruntări între Rusia şi Turcia, stat membru NATO.