Raidurile aeriene au fost lansate pe parcursul nopţii. Trei avioane de vânătoare F16 au decolat de la baza militară de la Diarbakîr, situată în sud-estul Turciei. Ele au lovit poziţii ale grupării jihadiste Stat Islamic situate în Siria, imediat după graniţă. Au fost vizate două centre de comandă ale teroriştilor şi un punct de întâlnire al susţinătorilor organizaţiei teroriste. De asemenea, în apropierea graniţei cu Siria au fost masate zeci de tancuri şi vehicule blindate.
Ofensiva are loc după o intensificare a violenţelor la graniţa turco-siriană săptămâna aceasta. Un atac sinucigaş cu bombă comis luni în oraşul Suruc din sudul Turciei a lăsat în urmă 32 de morţi şi peste o sută de răniţi.
O dată cu bombardamentele aeriene, poliţia a desfăşurat raiduri în mai multe provincii turce şi în oraşele Istanbul şi Izmir.
În Istanbul, desfăşurarea de forţe a fost una impresionantă. Peste 5.000 de poliţişti au descins în peste 140 de locuri, unde aveau informaţii că se află persoane ce ar avea legatură cu Statul Islamic şi cu grupurile militante kurde. Sute de suspecţi de terorism au fost reţinuţi, printre aceştia şi zeci de studenţi stăini.
În cursul aceleaşi operațiuni, o militantă de extremă stângă a fost ucisă într-un schimb de focuri ce a avut loc în timp ce poliția încerca să pătrundă într-o locuință dintr-un cartier din Istanbul.
Atât raidurile aerine, cât şi operaţiunea antiteroristă vin în contextul în care, Ankara a fost criticată deseori că nu se implică mai activ în lupta împotriva jihadiştilor din gruparea Stat Islamic.
Înainte de această operaţiune, potrivit presei turce, preşedintele Recep Erdogan a vorbit la telefon cu omologul american Barack Obama. În urma discuţiei, Turcia a acceptat să permită Statelor Unite să folosească una dintre bazele sale aeriene pentru a lansa lovituri aeriene în statul vecin, Siria.
Un oficial al administraţiei de la Washington, citat de New York Times, a descris acordul încheiat drept „un element care schimbă jocul” în lupta împotriva jihadiştilor.