Imaginile arată cum rachetele lansate de avioanele de vânătoare F-16 au lovit trei baze ale Statului Islamic din Siria. Turcia a explicat, printr-o scrisoare adresată ONU, că nu a avut de ales atunci când a bombardat statul vecin.
Este clar că regimul din Siria nu este nici capabil şi nici dornic să prevină aceste ameninţări care provin de pe teritoriul său şi care periclitează securitatea Turciei şi a cetăţenilor săi. Siria a devenit o oază de linişte pentru Statul Islamic. Această zonă este folosită pentru antrenamente, planificări, finanţare şi organizarea de atacuri peste graniţe.
Preşedintele turc spune că bombardamentele au fost doar primul pas dintr-o operaţiune amplă.
Recep Erdogan, preşedintele Turciei: „Ne vom lua măsurile necesare de precauţie pentru a apăra securitatea şi pacea naţiunii noastre. Operaţiunile de noaptea trecută sunt începutul acestei decizii. Şi vom merge pe aceeaşi cale”.
SUA confirmă folosirea bazelor turceşti
La rândul lor, Statele Unite au confirmat oficial ce bază turcească vor folosi pentru operaţiuni împotriva Statului Islamic şi au spus şi în ce constă înţelegerea cu Turcia.
Mark Toner, adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: „Turcia a dat liber pentru desfăşurarea de aeronave cu şi fără pilot ale SUA şi ale celorlalţi membri ai coaliţiei care participă la operaţiunile aeriene împotriva Statului Islamic. Şi ca să clarific, este vorba de baza aeriană Incirlik”.
Până acum, Turcia a fost reticentă să participe la eforturile coaliţiei internaţionale care luptă cu Statul Islamic. Tocmai de aceea, unele voci au acuzat guvernul de la Ankara şi pe Recep Erdogan că sprijină tacit gruparea radicală.