Un mic tsunami de numai 30 de centimetri a lovit vineri coasta de est a Noii Zeelande ca urmare a puternicului cutremur cu magnitudinea de 7,1 ce a avut loc vineri pe mare. Seismul nu a provocat victime sau pagube materiale, au anunțat autoritățile locale.
Autoritățile au emis la scurt timp după cutremur o alertă de valuri mari, însoțită de evacuări ale populației din zonele costiere ale insulei de nord a arhipelagului și din partea septentrională a insulei de sud.
„Cel mai mare val (30 centimetri înălțime, n.n.) s-a produs deja, următoarele ar urma să nu depășească 20 de centimetri”, a declarat Apărarea Civilă, potrivit Agerpres.
Anumite zone costiere „se pot aștepta la curenți neobișnuit de puternici și la un flux de apă imprevizibil în apropierea țărmului. Acest lucru înseamnă o amenințare la activitățile de pe plaje, din porturi, estuare și de pe bărcile mici”, a adăugat sursa citată.
O serie de replici, unele cu o magnitudine de aproape 6 grade, au zguduit aceste regiuni timp de câteva ore după cutremurul inițial
Seismul cel mai puternic a avut loc la ora locală 04:37 (16:37 GMT, joi), la puțin peste 30 de kilometri adâncime, la o distanță de 167 kilometri de Gisborne, un oraș de 45.000 de locuitori din nord-estul insulei de nord, potrivit agenției americane United States Geological Survey (USGS), dar a fost resimțit în cele mai multe părți ale țării.
Noua Zeelandă este situată la limita plăcilor tectonice dintre Australia și zona Oceanului Pacific, făcând parte din așa-numitul Cerc de Foc al Pacificului, unde sunt înregistrate anual până la 15.000 de cutremure.
În februarie 2011, 185 de persoane au murit într-un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade la Christchurch, oraș situat pe insula de sud a Noii Zeelande.
Apărarea Civilă din această țară organizează în mod regulat exerciții de evacuare în caz de tsunami pentru populația din zonele costiere, mai menționează agenția France Presse.