Forțele armate irakiene au preluat luni dimineață controlul asupra șoselelor și infrastructurii din zona orașului Kirkuk (situat circa 250 de kilometri nord de Bagdad), aflată până acum sub administrare kurdă, relatează Agerpres.
ACTUALIZARE 10:10 Într-un comunicat dat publicității luni, Comandamentul comun al operațiunilor (JOC), ce reunește ansamblul forțelor irakiene implicate în această campanie, a evidențiat progresele înregistrate în „operațiunea de restabilire a securității în Kirkuk”, zonă disputată de guvernul central de la Bagdad și regiunea autonomă irakiană Kurdistan.
Armata irakiană a preluat controlul asupra podurilor Khaled și Meriem Beik și asupra șoselelor Al-Ryad-Maktab Khaled și Rashad-Meriem Beik, precum și a zonei industriale aflate la sud-vest de orașul Kirkuk, reședința administrativă a provinciei omonime.
De asemenea, forțele irakiene au cucerit o clădire a North Gas Company, o secție de poliție, o centrală electrică din orașul Kirkuk și o rafinărie din apropiere. Potrivit JOC, forțele guvernamentale irakiene „continuă să avanseze”.
ACTUALIZARE 9:30 La sud de provincia Kirkuk ar fi avut loc schimburi de focuri cu rachete Katiușa între forțele irakiene și cele kurde, transmite The Guardian, citând surse militare din ambele tabere. Detalii aici.
Trupele irakiene s-au pus în mișcare în noaptea de duminică spre luni pentru a recuceri o bază militară și câmpurile petrolifere deținute de trei ani de kurzi în provincia disputată Kirkuk, transmite AFP, preluată de Agerpres.
„Forțele irakiene și unitățile de mobilizare populară avansează din Taza Khormatu, din sudul orașului Kirkuk”, a anunțat Consiliul de securitate kurd pe Twitter. Un fotograf al AFP a observat coloane militare îndreptându-se spre nord din Taza Khormatu.
La marginea orașului Kirkuk, trupele irakiene le-au cerut prin difuzoare forțelor peshmerga (luptătorii kurzi) să se retragă de pe pozițiile lor, au spus surse locale.
În același timp, guvernatorul din Kirkuk, destituit de Bagdad, dar care refuză să-și părăsească funcția, i-a chemat pe locuitori să-și ia armele pentru a apăra orașul.
Consiliul de securitate kurd susține că forțele irakiene vor să recucerească baza K1 a diviziei a 12-a a armatei irakiene, ocupată de forțele peshmerga în iunie 2014 la puțin timp după căderea Mosulului în mâinile jihadiștilor din gruparea Stat Islamic (SI). De asemenea, vizează și câmpurile petrolifere din Kirkuk.
Kurzii controlează din 2008 câmpul de la Khormala, iar pe cele de la Havana și Bay Hassan din 2014.
Kurdistanul, care traversează cea mai gravă criză economică din istoria sa, ar putea suferi foarte mult din pierderea acestor câmpuri care asigură 40% din exporturile sale petroliere.
Conform unor surse din provincia Kirkuk, trupele, care includ unitățile de contraterorism, poliția, unități speciale și armata, progresează pe șase fronturi, în special din Bashir și Taza Khormatu, la sud-vest de Kirkuk.
În cursul zilei de duminică, guvernul irakian a schimbat tonul, acuzându-i pe kurzi că încearcă să declare război odată cu prezența în provincia Kirkuk a unor luptători ai PKK, formațiune considerată teroristă de Ankara și Washington.
Oficiali kurzi au dezmințit o prezență a PKK, dar unul dintre aceștia a recunoscut că există „simpatizanți” ai acestei formațiuni la Kirkuk.
Guvernul Kurdistanului irakian (KRG) a avertizat vineri că militarii irakieni se pregătesc să confiște pe cale militară câmpurile petrolifere din regiunea Kirkuk, disputate între Bagdad și Erbil, relatează AFP.
„Suntem alarmați de concentrarea militarilor irakieni și a (forțelor paramilitare) Hashd Shaabi la Bashir și Taz la sud de Kirkuk, cu tancuri, artilerie grea, blindate Humvee și mortiere”, a declarat Consiliul de securitate al KRG, organismul de apărare al regiunii autonome kurde. „Aceste forțe sunt la 3 km de liniile peshmerga (combatanții kurzi) și serviciile noastre de informații indică intenția lor de a pune mâna pe câmpurile petrolifere, pe un aeroport și o bază militară”, au adăugat autoritățile kurde.
La referendumul care a avut loc pe 25 septembrie, la inițiativa președintelui regiunii autonome Kurdistan, Massoud Barzani, majoritatea kurzilor au votat în favoarea independenței. Guvernul irakian consideră însă referendumul ilegal și insistă că regiunea autonomă kurdă face parte integrantă din Irak.