Dacă acesta va fi verdictul final, Oscar Pistorius riscă o pedeapsă de şapte până la 15 ani de închisoare.
Judecătoarea Thokozile Masipa a precizat că acuzarea nu a dovedit, pe parcursul procesului de la Pretoria, că atletul Oscar Pistorius este vinovat de crimă cu premeditare.
"Acuzarea nu a dovedit că Pistorius este vinovat de crimă cu premeditare", a spus Masipa.
Pe de altă parte, conform AFP, judecătoarea a afirmat anterior că Pistorius a folosit arma cu bună ştiinţă. "El s-a hotărât să ia arma, cu alte cuvinte a luat o decizie cu bună ştiinţă (...) Curtea consideră că în acel moment acuzatul era capabil să facă diferenţa între bine şi rău şi că putea să acţioneze în consecinţă. Pistorius nu a ofst un martor bun şi a fost evaziv", a precizat Masipa.
La mai bine de un an de când şi-a ucis iubita, atletul sud-african Oscar Pistorius îşi va afla sentinţa.
Oscar Pistorius a apărut în faţa instanţei în luna martie a acestui an, sub acuzaţia de crimă cu premeditare. Mai exact, procurorul l-a acuzat că a plănuit uciderea iubitei sale, pe care a împuşcat-o anul trecut de patru ori, prin uşa de la baia propriei locuinţe.
Oscar Pistorius a susţinut tot timpul că nu a vrut niciun moment să-şi ucidă prietena şi că a tras fiindcă a crezut că în casă intrase un hoţ. De la debutul procesului, el a părut extrem de afectat - în ziua prezentării autopsiei fostei sale iubite i s-a făcut rău şi în nenumărate rânduri a fost surprins ştergându-şi lacrimile.
„Reeva a murit în timp ce o ţineam în braţe, înainte ca ambulanţa să sosească. Ştiam că nu se mai putea face nimic pentru ea. Îi ţineam gura deschisă cu degetele ca să o ajut să respire, cu o mână pe şoldul ei încercam să-i opresc sângerarea”, a susținut atletul.
Au existat mărturii care l-au pus pe Pistorius într-o lumină defavorabilă. Mai multe cunoştinţe de-ale sale au mărturisit că atletul era obsedat de propria siguranță. El ar fi intenționat să-și cumpere nu mai puțin de șase arme de foc, în afara celor pe care le avea deja. În plus, îşi pierdea repede cumpătul şi a fost implicat în două incidente armate.
Botezat "Blade Runner", Oscar Pistorius era considerat erou naţional în Africa de Sud. A fost medaliat de şase ori cu aur la Jocurile Paralimpice, iar în 2012, a devenit primul sportiv cu dizabilităţi care a participat la o ediţie a Jocurilor Olimpice pentru persoane fără handicap.