Tratamentul revoluționar primit de Donald Trump a fost dezvoltat printr-un program lăsat chiar de administrația lui fără finanțare

Data publicării:
Teste laborator
Laborator de cercetare. Foto: GettyImages

Când administrația Trump a suspendat fondurile federale pentru majoritatea proiectelor de cercetare științifică cu țesut fetal provenit din avorturi, în 2019, oficialii americani au susținut că, indiferent de beneficiile științifice, există un imperativ moral urgent pentru a găsi metode alternative de cercetare, relatează New York Times.

Promovarea demnității vieții umane de la concepție până la moartea naturală este una dintre prioritățile principale ale administrației președintelui Trump”, a spus Departamentul de Sănătate într-o declarație publicată la acea vreme.

Cu toate acestea, tratamentul pentru COVID-19 primit de Trump, un cocktail de anticorpi monoclonali, pe care președintele american l-a lăudat, a fost dezvoltat folosind celule umane derivate de la un făt avortat cu zeci de ani în urmă.

Remdesivir, un medicament antiviral pe care președintele l-a luat tot pentru tratamentul COVID, a fost, de asemenea, dezvoltat cu aceste linii de celule. Cel puțin două companii care luptă pentru a crea un vaccin împotriva coronavirusului, Moderna și AstraZeneca, se bazează, de asemenea, pe astfel de celule. Johnson & Johnson își testează vaccinul într-o altă linie celulară provenită inițial din țesut fetal.

În calitate de participanți la Operațiunea Warp Speed a Casei Albe, menită să găsească tratamente și vaccinuri anti-COVID, toți cei trei producători au primit finanțare federală.

Un oficial al administrației Trump a spune însă că nu este vorba de o contradicție și că politica administrației privind cercetarea cu țesuturi fetale „a exclus în mod specific” liniile celulare create înainte de iunie 2019, a declarat oficialul, care a cerut să rămână anonim deoarece nu era autorizat să vorbească despre această chestiune.

Produsele științifice realizate cu ajutorul linii celulare care existau deja „nu ar implica politica administrației privind utilizarea țesutului fetal uman din avorturi făcute la cerere”, a spus oficialul.

Unii oameni de știință spun însă că e vorba de un dublu standard.

Ipocrizia nu l-a deranjat niciodată, din câte îmi dau seama”, a spus despre Trump Lawrence Goldstein, neurolog din cadrul Universității din California, San Diego, care a folosit țesuturi fetale în cercetările sale.

Dacă se opun acestei cercetări, ar trebui să fie dispuși să nu ia un medicament care a fost dezvoltat folosind astfel de celule, a spus Deepak Srivastava, cardiolog pediatric, care a condus Societatea Internațională pentru Cercetarea Celulelor Stem până în iulie.

Timp de zeci de ani, țesutul fetal provenit din avorturi a fost crucial pentru cercetarea științifică a tratamentelor pentru diverse afecțiuni, de la defecte congenitale la Ebola și cancer. Țesutul fetal a fost de asemenea foarte important pentru studierea sistemului imunitar și pentru dezvoltarea tratamentelor și vaccinurilor pentru boli infecțioase precum COVID-19.

Celulele folosite de majoritatea companiilor care încearcă acum să găsească un tratament pentru COVID-19, numite linia 293T, au fost derivate din țesutul renal al unui făt avortat în anii 1970. O linie celulară similară, Per.C6, a fost obținută în 1985 din celulele retiniene ale unui făt avortat.

Tratamentul pe care dl Trump l-a numit un remediu pentru COVID-19 este un cocktail de doi anticorpi monoclonali fabricați de Regeneron. Acești anticorpi sunt sintetizați în afara corpului și apoi perfuzați pacienților pentru a ajuta la combaterea infecției.

Regeneron a testat anticorpii ajutorul celulelor umane din linia 293T.

Celulele 293T au fost folosite pentru testarea capacității anticorpilor de a neutraliza virusul. Nu au fost folosite în niciun alt mod, iar țesutul fetal nu a fost utilizat în cercetare”, a spus Alexandra Bowie, o purtătoare de cuvânt a Regeneron.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”