Medicamentul japonezilor, T-705, se vinde deja în arhipelag. Nu a fost încă omologat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), dar este testat clinic în Statele Unite. Cum epidemia de Ebola se extinde şi face tot mai multe victime, japonezii au anunţat că sunt dispuşi să ofere tratamentul medicilor din Africa de Sud, care încearcă să salveze sute de vieţi şi să ţină epidemia sub control.
„Am primit informaţii că medicii ar putea solicita T-705, pentru cazuri de urgenţă, chiar înainte de aprobarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţi”, a spus Yoshihide Suga, secretar al guvernului japonez.
Compania producătoare a anunţat că dispune de rezerve suficiente pentru 20.000 de persoane. În ţările afectate de Ebola a ajuns, săptămânile trecute, şi un ser experimental produs în Statele Unite din trei anticorpi. Deocamdată, medicii nu pot spune dacă această soluţie ajută sau nu procesul de vindecare al bolnavilor. Doi americani care au contractat virusul în Africa au fost trataţi cu serul şi, săptămâna trecută, au fost externaţi. În schimb, un preot spaniol şi un medic liberian nu au răspuns la acest tratament şi au fost răpuşi de virus. În prezent, nu există nici vaccin, nici antidot pentru Ebola, iar rata mortalităţii este de peste 50%.
În ţările africane deja afectate, epidemia se extinde. În Sierra Leone, un expert medical al OMS a fost contaminat. Este pentru prima dată când un epidemiolog al organizaţiei contractează virusul. Şi în Republica Democratică Congo, ţară în care a fost descoperit virusul în 1976, au fost confirmate primele două cazuri de Ebola. Autorităţile de acolo spun, însă, că situaţia e diferită.
„Această epidemie nu are nici o legătură cu cea din Africa de Vest. Este a șaptea epidemie de Ebola în Republica Democrată Congo, după descoperirea virusului în Yambukou în 1976, în aceeași provincie Ecuator. Experiența dobândită în timpul celorlalte șase epidemii precedente va fi pusă în aplicare pentru a combate această boală”, a spus Felix Kabange Numbi, ministrul congolez al Sănătății.
Ebola a făcut aproape 1.500 de morţi în vestul Africii, de la apariţia primului caz în luna martie.