Peste 2.000 de brazilieni asistau la concertul unei formații, în clubul din orașul Santa Maria, situat în sudul țării. La un moment dat, unul dintre membrii trupei a dat foc mai multor artificii. Lucrurile nu au mers, însă, așa cum se aștepta, iar sistemul de izolare acustică a luat foc.
Panicați, tinerii din club s-au călcat în picioare în încercarea de a ieși din clădire. Unii dintre ei au reușit, alții, însă, au murit după ce au inhalat prea mult fum. Inițial, bilanțul arăta 90 de decese, însă numărul morților a crescut rapid, iar morga orașului a rămas fără locuri libere, așa că trupurile neînsuflețite au fost duse pe stadionul din localitate.
Zeci de pompieri au reușit să stingă incendiul după aproape trei ore. Clădirea, însă, a fost distrusă, iar autoritățile se tem acum că s-ar putea prăbuși, din cauza pagubelor produse.
Fost şef ISU: Nu se admit efecte pirotehnice calde într-un spaţiu închis
Aurel Udor, fost şef al ISU, a declarat, pentru Digi24, că respectivul club era supra-aglomerat.
„Într-o asemenea situaţie nu se admit efecte pirotehnice calde într-un spaţiu închis. Nici cele reci nu pot fi folosite în siguranţă întotdeauna. Un asemenea spectacol pirotehnic presupune o protecţie strictă, mai ales cu privire la oameni. Trebuie uşi de evacuare corespunzătoare numărului de persoane care pot fi prezente şi se ia în calcul numărul cel mai mare. Uşile de evacuare trebuie să fie pe părţi diferite ale sălii. De asemenea, trebuie să existe un sistem de anunţare în sală. În mod sigur a existat un astfel de sistem, dar este posibil ca şi organizatorii să fi intrat în panică”, a declarat Aurel Udor.
Potrivit acestuia, panica este un element definitoriu în astfel de situaţii.
„Probabil, foarte mulţi au fost răniţi sau şi-au pierdut viaţa din cauza panicii”, a adăugat fostul şef ISU.