Aylan, băieţelul al cărui trup neînsufleţit a fost aruncat de valuri pe plaja de la Bodrum, avea trei ani. Familia lui, originară din zona kurdă a Siriei, a fugit din Kobani, cu speranţa ca, odată ajunşi în Europa, să meargă mai departe la rudele aflate deja în Canada.
Visul familiei s-a înecat însă în Marea Egee, după ce barca în care se afla s-a răsturnat, iar 11 oameni au pierit. Printre victime, alături de micuţul Aylan s-au mai aflat fratele său mai mare, Galip, de cinci ani, şi mama lor. Singurul care a scăpat cu viaţă a fost capul familiei, care a încercat să îi ţină cât mai mult la suprafaţa apei pe cei doi copii, dar nu a reuşit să reziste valurilor.
Drama lui Aylan şi a familiei lui a stârnit un val de indignare în toată lumea, mai ales faţă de lipsa unei perspective politice pentru criza refugiaţilor.
„Aşa ceva nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată, dar iată că s-a întâmplat. Nu mai putem face nimic acum, aceasta este realitatea, deci, ce vom face în această privinţă?”, a spus Agustin Pery, director adjunct El Mundo.
Pe de altă parte, sfârşitul tragic al băieţelului arată că disperarea sirienilor este atât de mare încât riscă orice ca să scape din infern.
„Ştiu că este riscant, am doi copii, cel mai mare este de numai patru ani. Este un risc la care nu m-am gândit vreodată, acela de a fugi împreună cu copiii, în aşa fel, pe mare, cu pericolul de a ne îneca. Am auzit de mulţi oameni care s-au înecat, dar asta nu ne-a împiedicat”, spune Manal al-Naji, refugiată siriană.
„Cred că ţelul lor este de a găsi o viaţă mai bună şi mai multă stabilitate. Nu am nicio speranţă că războiul din Siria se va încheia curând. Cred că va dura 10, 15 sau 20 de ani. În acest timp, este posibil să îmi pierd viaţa”, spune și Mohamad, jurnalist sirian.
Potrivit ONU, în ultimii patru ani şi-au pierdut viaţa peste 240.000 de civili în urma războiului civil din Siria. 12.000 dintre ei erau copii.