Adrian Hochman, un proprietar de restaurant din Cape Town, a văzut, pe parcursul mai multor ani, cum prieteni săi şi-au făcut bagajele şi au emigrat dar s-a gândit că penele de curent, ameninţarea criminalităţii şi incertitudinile cu privire la viitor fac parte din viaţa de zi cu zi în Africa de Sud, transmite Reuters. Asta a fost înainte ca pandemia globală de coronavirus să îşi facă simţite efectele asupra celei mai industrializate economii din Africa. Acesta a fost motivul pentru care Adrian Hochman a decis că anul viitor va pleca în Canada. "Cu siguranţă ăsta a fost paiul care a rupt spatele cămilei", a spus Adrian Hochman.
Fuga persoanelor înstărite este de mult timp o problemă pentru Trezoreria Africii de Sud. Însă criza coronaviruslui ar putea să fie un moment de cotitură. Pentru prima dată de la introducerea actualelor praguri fiscale, în urmă cu şase ani, cea mai dezvoltată economie a Africii ar urma să se confrunte cu o scădere a numărului de persoane înstărite în anul fiscal curent. Potrivit unor estimări interne ale Trezoreriei, care nu au fost date publicităţii, veniturile colectate de la persoanele din primele trei praguri fiscale vor scădea cu 8% sau aproximativ 22,6 miliarde rand (1,58 miliarde dolari). Aceste venituri pierdute sunt o problemă gravă pentru Africa de Sud, care se confruntă cu o creştere a datoriei publice.
Printre motivele de emigrare enumerate de mai mult timp de persoanele înstărite din Africa de Sud se numără îngrijorările legate de siguranţă, corupţia şi stagnarea economică. Adrian Hochman dă vina pe pandemie. După ce a fost nevoit să se împrumute pentru a cumpăra un generator de curent, pe fondul deselor întreruperi în alimentarea cu electricitate, Adrian Hochman s-a mai împrumutat odată pentru a putea plăti salariile şi a evita concedierea angajaţilor, în condiţiile în care carantina impusă de Guvern a condus la închiderea barurilor şi restaurantelor. Speranţele lui Hochman pentru o revenire rapidă s-au spulberat, în parte şi din cauza ritmului lent al campaniei de vaccinare.
"În mijlocul pandemiei de COVID am decis în sfârşit să emigrăm. Putem avea o viaţă mai bună, mai multe oportunităţi şi o mai bună gestionare a pandemiei", spune Adrian Hochman.
Problema este că acesta nu este un caz singular. Potrivit estimărilor, numărul contribuabililor care câştigă mai mult de 1,5 milioane rand se va diminua cu 9,6% în anul fiscal 2021-22. Numărul celor cu venituri cuprinse între 1 şi 1,5 milioane rand ar urma să se diminueze cu 13% iar în cazul celor cu venituri cuprinse între 750.000 şi 1 milion de rand este preconizată o scădere de 1,1%.
Deşi este dificil de estimat în ce măsură acest declin este cauzat de emigraţie, deoarece Trezoreria Africii de Sud nu colectează date cu privire la acest fenomen, consultanţii, companiile imobiliare şi bancherii consultaţi de Reuters susţin că existe semnale care arată o accelerare a fenomenului de emigrare a persoanelor înstărite.
Unele dintre aceste persoane îşi iau şi afacerile. Peste 9.200 de companii au fost dizolvate voluntar anul trecut, în creştere cu 10% comparativ cu 2019. Chiar dacă multe din aceste companii au dat faliment, Nicholas Avramis, care deţine o companie specializată în emigrarea în Canada, spune că un număr crescut de firme din Africa de Sud s-au arătat interesa să îşi mute sediul pe parcursul ultimului an, scrie Agerpres.
Pentru fiecare persoană înstărită care emigrează, Africa de Sud pierde aproape 1,2 milioane de rand sub formă de taxe pe venit, susţine Bernard Sacks, un avocat specializat în taxe, adăugând că taxele sunt doar o parte din golul lăsat în urmă de emigranţi. "Pierdem cheltuielile acelei persoane, acciza pe combustibil, acciza pe cheltuieli. Pierdem toate acestea", spune Bernard Sacks.
În paralel, datoria suverană a Africii de Sud a trecut de 80% din Produsul Intern Brut şi continuă să crească. Guvernul cheltuie mai mult pentru plata serviciului datoriei decât pentru educaţie sau sănătate. Fostul ministru de Finanţe, Tito Mboweni, declara luna trecută că o cincime din veniturile din taxe merg spre serviciul datoriei.
Editor : A.P.