Postările femeii, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, au fost urmărite de un grup specializat în filtrarea de informaţii publicate online. Din mesaje, experţii şi-au dat seama că au de-a face cu o adeptă a organizaţiei Statul Islamic şi au fost atenţi la locul din care sunt scrise acestea.
Până pe 23 noiembrie 2014, canadianca s-a mişcat în jurul oraşului Toronto. A urmat o perioadă fără mesaje pe Twitter, pentru ca pe 8 decembrie 2014, femeia să reapară tocmai în oraşul sirian Rakka, capitala aşa-numitului Califat proclamat de gruparea teroristă.
De acolo, a călătorit în Siria, la Alep şi Kobani, oraşe pe care combatanţii Statului Islamic au încercat să le cucerească, dar şi la Mosul, în ţara vecină Irak.
„Pe 25 decembrie, când luptătorii Statului Islamic erau vizaţi de raidurile coaliţiei internaţionale, ea se afla în Kobani. Acolo s-au dat lupte grele pentru supravieţuire. Eu nu cred că s-a dus acolo ca să lupte, ci ca să adune informaţii”, spune expertul canadian Jeff Weyers.
Monitorizarea reţelelor de socializare online s-a dovedit a fi o tehnică eficientă pentru serviciile secrete, în vânătoarea de terorişti.
„Pot localiza mai uşor ascunzătorile Statului Islamic şi zonele pe care le controlează. Este foarte important pentru serviciile de informaţii să afle cine este implicat, cine este interesat de aceste grupări teroriste”, explică Jeff Weyers.
Statul Islamic are numeroşi adepţi în rândul străinilor, motiv de îngrijorare pentru ţările occidentale care avertizează că toţi aceşti combatanţi pot reveni în ţările natale pentru a comite atentate. Aproximativ 3.000 de occidentali luptă alături de terorişti, dintre care peste cinci sute sunt femei.