Prețurile negative înseamnă că producătorii sunt cei care îi plătesc pe consumatori să ia energie electrică din rețea. Compania de consultanță energetică Markedskraft Deutschland GmbH estimează că prețurile la energie ar putea coborî sub nivelul zero timp de câteva ore și chiar zile întregi în timpul sărbătorilor, dacă companiile de utilități nu vor închide centralele pe bază de gaze și cărbune în momentul în care crește producția de energie eoliană.
Germania s-a confruntat și în alți ani cu situații în care prețurile la electricitate au coborât în zona negativă. Potrivit datelor furnizate de European Power Exchange, în ziua de 24 decembrie 2012 prețul la energia electrică pentru ziua următoare a coborât până la minus 56,87 euro pentru un megawat oră și la fel s-a întâmplat și în ziua de Crăciun din 2013.
Presiunile asupra prețurilor la electricitate în Germania, cea mai mare piață de energie din regiune, ar urma să fie și mai mari în acest an în condițiile în care estimările Ministerului Economiei și ale grupului de lobby BDEW arată că electricitatea din surse regenerabile va acoperi o treime din necesarul brut de electricitate, în creștere față de 20% în 2014.
Analiștii de la Societe Generale susțin că deciziile cu privire la oprirea centralelor convenționale în zilele cu vânt puternic sau menținerea lor pentru a menține securitatea aprovizionării vor fi cruciale pentru prețurile la electricitate, având în vedere că energia generată de turbinele eoliene fluctuează. „În cazul energiei eoliene contează atât cantitatea ci și momentul în care se produce. Dacă producția de energie eoliană este ridicată și cererea este redusă există un excedent de electricitate în rețea dacă centralele nucleare, cele pe lignit și cele pe cărbune dur continuă să producă, chiar dacă prețurile sunt negative pentru o perioadă scurtă de timp, după care reduc producția” a declarat Paolo Coghe, analist la Societe Generale SA.
Pentru ziua de Crăciun din acest an producția de energie eoliană în Germania este estimată să atingă 25 de gigawați, un nivel dublu față de media din ultimele 30 de zile, în condițiile în care temperaturile vor fi cu până la opt grade Celsius peste normal. Un gigawat este suficient pentru două milioane de locuințe din Europa.
În plus, în ultimele două săptămâni ale acestui an cererea reziduală, diferența dintre consumul și oferta de energie din surse regenerabile, este estimat să ajungă la 22 gigawați oră, sub media din ultimii 30 de ani. În precedenți doi ani cererea reziduală a fost peste medie și cu toate acestea prețurile au coborât în zona negativă în anumite momente.