Criza economică se face simţită şi în organizarea celui mai mare târg de turism din Spania. Anul acesta, majoritatea comunităţilor autonome şi-au redus spaţiul expoziţional, iar două ţări participante în fiecare an nu mai sunt acum prezente. Este vorba de Franţa şi Chile.
În schimb au apărut două destinaţii de-a dreptul exotice pentru cei ce au curajul sa meargă acolo... Libia, ţara abia ieşită dintr-un război şi Republica Populară Democrată Congo.
O adevărată bătălie pentru atragerea turiştilor se duce pe fiecare metru pătrat al târgului internaţional. Fiecare ţară şi companie de turism încearcă să convingă că au cele mai bune oferte. Iar interesul participanţilor se vede după numărul celor care vizitează pavilioanele fiecărei ţări.
La pavilionul României bate vântul
În timp ce în unele standuri nu ai loc să arunci un ac, la pavilionul României bate vântul... Câţiva expozanţi, câteva pliante şi o atmosferă extrem de sărăcăcioasă.
„Este pe undeva de înţeles ca atunci când se predă un mandat între doi miniştri să existe şi disfuncţionlităţi. Trebuie schimbat conceptul prin care participăm la târguri de foarte mulţi ani. Este al treilea târg care înregistrează, din păcate, şi elemente negative”, este opinia Corinei Martin, preşedintele ANAT.
În timp ce majoritatea ţărilor expozante au investit foarte mulţi bani în pavilioanele lor pentru a le face cât mai atractive pentru potenţialii turişti, standul României arată de la an la an tot mai rău. Şi nu e de mirare, devreme ce banii necesari pentru construirea acestui stand au fost aprobaţi la Bucureşti de Ministerul Turismului abia în urma cu o săptămână.
În plus, acelaşi minister doreşte să atragă turişti în România trimiţând la acest târg internaţional de turism doar un catalog. În rest, tot ceea ce se poate primi în calitate de viitor turist sunt pliante vechi, la fel ca şi în alţi ani.