Interzicerea vânzării și transportului de băuturi alcoolice în Africa de Sud, pe durata măsurilor de carantină luate pentru a preveni răspândirea coronavirusului, a golit paturile spitalelor, a distrus afaceri a provocat violență și dispute politice și a dus la o creștere a interesului pentru ananas, relatază BBC.
Ideea era simplă: interziceți băutura și veți preveni bătăile, reduceți violența în familie, eliminați cazurile de șoferi băuți și eliminați consumul masiv de băuturi alcoolice în weekend, atât de răspândit în Africa de Sud. Poliția, medicii și analiștii estimează că alcoolul este esponsabil pentru cel puțin 40% din totalul internărilor la urgențe în spitale.
În perioadele normale, aproximativ 34.000 persoane cu traumatisme ajung la urgențe în Africa de Sud, în fiecare săptămână. De când a fost impusă carantina, această cifră a scăzut cu aproximativ două treimi, până la aproximativ 12.000 de internări.
„Este un impact semnificativ”, a spus profesorul Charles Parry.
Profesorul studiază modul în care interdicția consumului de alcool a fost responsabilă pentru scăderea acestor cifre.
„Dacă vom scoate interdicția de vânzare a alcoolului, vom vedea aproximativ 5.000 de internări în plus în fiecare săptămână, din cauza traumatismelor provocate de consumul de alcool”, a spus el.
Numărul cazurilor de coronavirus rămâne scăzut în Africa de Sud, iar medicii cer guvernului să mențină interdicția privind vânzările de băuturi alcoolice. Consumul mare de alcool slăbește sistemul imunitar și potare agrava afecțiunile respiratorii.
„COVID-19 va avea un impact mai sever asupra consumatorilor constanți, mai ales că alcoolul se consumă adesea social, iar în Africa de Sud, mulți oameni trăiesc în locuri aglomerate. Așadar, vânzările de alcool pot crește transmiterea comunitară și este probabil să vedem o creștere a violenței domestice”, a avertizat profesorul Parry.
Interdicția pune însă și probleme. Forțele de ordine au fost acuzate că folosesc violența extremă împotriva celor prinși consumând alcool. Un bărbat ar fi fost omorât în bătaie pentru că ar fi consumat alcool în propria curte.
Ministrul de Interne, Bheki Cele, cunoscut pentru limbajul său dur și pentru entuziasmul său față de interzicerea alcoolului, a avertizat recent că forțele sale vor „distruge infrastructurile în care se vând băuturi alcoolice”.
„Este profund îngrijorător atunci când lideri politici de rang înalt încurajează ofițerii de poliție să folosească violența sau forța sau să încalce legea”, a spus Gareth Newham, expert în criminalitate la Institutul pentru Studii de Securitate din Africa de Sud.
În timp ce alcoolul nu mai poate fi vândut legal, contrabanda înflorește.
„Cu cât durează mai mult carantina,, cu atât rețelele criminale vor putea să-și crește capacitatea de a vinde și distribui alcool”, a spus Gareth Newham, avertizând că guvernul pierde deja o avere din impozitarea băuturilor alcoolice care nu mai sunt comercializate.
O altă tendință cu potențiale riscuri este mutarea producției de alcool acasă.
Videoclipurile și rețetele pentru bere cu ananas și băutura tradițională din porumb și sorg cunoscută sub numele de "umqombothi" sunt acum larg răspândie pe social media, cu avertismentul că astfel de băuturi, dacă nu sunt preparate cum rebuie, s-ar putea dovedi periculoase.