Manifestanții cer de peste o lună reinstalarea în funcţie a primului preşedinte egiptean ales în mod democratic, destituit de armată, pe 3 iulie, în urma unor manifestaţii uriaşe care îi cereau lui Mohamed Morsi să plece de la putere.
Noul Guvern interimar instalat de militari a promis organizarea unor alegeri la începutul lui 2014, dar ameninţă cu evacuarea susţinătorilor fostului preşedinte din pieţele Rabaa al-Adawiya şi Nahda, după încheierea Ramadanului, duminică seara, potrivit Mediafax.
Comunitatea internaţională, cu Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite în frunte, şi-a multiplicat încercările de a media, în ultimele zece zile, dar fără succes până în prezent. Ea se teme de o baie de sânge, peste 250 de persoane, în principal manifestanţi pro-Morsi, fiind ucişi în confruntări cu forţele de ordine şi susţinători ai noi puteri.
„Alianţa împotriva loviturii de stat şi pentru democraţie” şi-a îndemnat duminică susţinătorii să organizeze „zece marşuri” în capitală, pentru a „apăra legitimitatea alegerilor”.
Această grupare, care organizează acţiunile de ocupare de la Rabaa şi Nahda, este condusă în principal de mişcarea Fraţii Musulmani, influenta confrerie islamistă a lui Mohamed Morsi care a câştigat alegerile legislative în 2011, după îndepărtarea de la putere a lui Hosni Mubarak.
Mişcarea Fraţii Musulmani, care insistă că manifestaţiile sunt paşnice, reclamă eliberarea lui Mohamed Morsi şi principalilor lideri ai confreriei arestaţi de la 3 iulie - unii vor fi judecaţi pe 25 august pentru incitare la crimă -, reinstalarea preşedintelui în funcţie şi restaurarea Constituţiei suspendate de către militari.
La rândul său, Guvernul interimar instalat de cel mai puternic om din ţară, comandantul armatei, generalul Abdel Fattah Saeed Hussein Khalil el-Sisi, vicepremier, propune doar mişcării Fraţii Musulmani să participe la procesul electoral prevăzut în 2014.
Ahmed el-Tayeb, marele imam al Moscheei şi Universităţii Al-Azhar din Cairo, principala instituţie sunnită din lume, a îndemnat duminică la reconciliere naţională şi a oferit asigurări că a invitat toate părţile să vină să negocieze un compromis luni.
Însă există puţine şanse ca mişcarea Fraţii Musulmani să accepte invitaţia, imamul el-Tayeb susţinându-l în mod deschis pe generalul el-Sisi pe 3 iulie.