Foto: Gulliver/GettyImages
Informaţia nu a fost confirmată oficial de la Washington, însă ceea ce se ştie la această oră este că Statele Unite au exprimat în repetate rânduri îngrijorări legate de acţiunile Rusiei în Siria şi scopul acestora si au acuzat Moscova că atacă poziţii ale opoziţiei siriene nu pe cele ale jihadiștilor Stat Islamic.
Primele raiduri ruseşti în Siria nu au fost bine primite în rândul unor lideri internaţionali. Principala reţinere este dată de lipsa de informaţii clare cu privire la ţinta reală a ruşilor. Astfel, în vreme ce Moscova susţine că a atacat doar poziţii ale Statului Islamic şi nu a omorât civili, din Statele Unite vine o altă interpretare: atacurile de miercuri au avut ca ţintă rebeli antrenaţi de CIA. Teorie susţinută şi de observatorii din Siria, care spun că printre cei ucişi în prima zi de raiduri se numără doar rebeli şi civili.
Analiştii politici cred că, în cazul în care SUA ar începe să sprijine rebelii sirieni, riscul unui conflict ruso-american în Siria creşte alarmant.
Expertul în securitate Hari Bucur Marcu a explicat ce înseamnă posibilitatea ca Pentagonul să îi apere pe rebelii sirieni.
Sute de militari iranieni au ajuns în Siria ca să ajute armata lui Bashar al-Assad la sol, în timp ce avioanele ruseşti oferă sprijin din aer. Avioanele trimise de Moscova au făcut 30 de bombardamente în vestul Siriei, soldate cu cinci morţi. Oficialii ruşi spun că au fost atacate poziţii ale Statului Islamic, dar sunt contrazişi de către Statele Unite, care afirmă că atacurile au fost îndreptate împotriva rebelilor care se opun preşedintelui Bashar al-Assad.
Cine cu cine luptă în Siria
Marea problemă a războiului din Siria este că sunt atât de multe state implicate în conflict și atât de multe forțe, încât cu greu îți mai dai seama cine cu cine se luptă de fapt și care sunt alianțele. Armata siriană, rebelii, teroriștii, civilii, kurzii, toți se bat, de mai bine de patru ani, la sol și în aer.
Patru ani şi jumătate de război în Siria şi nicio brumă de speranţă că pacea e aproape. Iar situaţia din teren e teribil de încurcată. Armata siriană se luptă cu rebelii şi cu Statul Islamic. Coaliţia condusă de Statele Unite are ca ţintă principală Statul Islamic. Noul actor, Rusia, atacă tot Statul Islamic, dar oficialii americani acuză că şi rebelii sunt ţinta raidurilor ruseşti. Ajungem la actorii mai mici şi iţele se complică şi mai mult. Kurzii din Siria se luptă eficient cu Statul Islamic. - Dar ei sunt ţinta Turciei, partenerul americanilor în lupta împotriva Statului Islamic.
Să ne uităm acum mai atent la cine cu cine se luptă în Siria: Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Franţa, Liban, Iran, UK, Rusia, SUA, Qatar, Iordania, Turcia, Irak, Canada, Australia
În acest moment, există foarte multe ţări implicate în acest conflict.
La sol: armata siriană este susţinută de Rusia, care îi oferă personal şi armament. Mai este susţinută de Iran, care oferă experţi militari. Acest triunghi Assad-Putin-Rouhani are ca aliate unele miliţii din regiune, cum ar fi Hezbollah, din Liban, sau brigăzile Abu al-Fadl al-Abbas, din Irak.
De partea cealaltă, rebelii au fost antrenaţi şi au primit bani şi armament de la următoarele ţări: Arabia Saudită, Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Statele Unite.
În aer, situaţia stă în felul următor: aviaţia pro-Assad a efectuat mii de raiduri împotriva poziţiilor rebele. Pe urmă, Statele Unite, Marea Britanie, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Franţa, Arabia Saudită au atacat din aer Statul Islamic.
În paralel, Turcia a bombardat şi poziţiile kurde din Siria, chiar dacă militanţii kurzi sunt singurii care au reuşit să recupereze oraşe controlate de ISIS.
În fine, Rusia tocmai a început şi ea raiduri în Siria. Oficial, ţinta sunt jihadiştii din Statul Islamic. Neoficial, spun oficiali americani, atacurile i-ar viza şi pe rebeli, adică pe principalii duşmani ai lui Bashar al-Assad.
Aşa arată războiul din Siria în acest moment. O ţară sfâşiată la propriu şi la figurat de atât de multe războaie mai mici încât e greu de crezut că toate aceste ţări mai ştiu pe cine atacă şi împotriva cui se apără.
Pe același subiect: