Președinții Siriei, Turciei și Iranului, primiți la Soci. Trump și Putin au vorbit la telefon mai mult de o oră

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump Speaks With Russian Leader Vladimir Putin From The White House
WASHINGTON, DC - JANUARY 28: President Donald Trump speaks on the phone with Russian President Vladimir Putin in the Oval Office of the White House, January 28, 2017 in Washington, DC. Also pictured, from left, White House Chief of Staff Reince Priebus, Vice President Mike Pence, and White House Chief Strategist Steve Bannon. On Saturday, President Trump is making several phone calls with world leaders from Japan, Germany, Russia, France and Australia. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Preşedinţii Statelor Unite şi Rusiei au discutat mai bine de o oră la telefon despre Siria, Ucraina şi Coreea de Nord. 

President Trump Takes Phone Calls From Foreign Leaders In The Oval Office
Foto: Guliver/Getty Images

Donald Trump şi Vladimir Putin au fost de acord să exploreze modalităţi de cooperare în lupta cu jihadiştii, menţionează Casa Albă într-un comunicat. Kremlinul transmite că Vladimir Putin l-a informat pe Donald Trump despre întâlnirea sa de acum două zile cu Bashar al Assad. Discuţia cu liderul rus a fost foarte bună, le-a spus preşedintele SUA reporterilor, dar a plecat fără să răspundă la întrebarea referitoare la o eventuală îndepărtare de la putere a preşedintelui sirian.

„Am avut o convorbire telefonică foarte bună cu preşedintele Putin. Am avut un telefon care a durat aproape o oră şi jumătate. Avem discuții consistente despre cum să aducem pacea în Siria. Vorbim despre Coreea de Nord şi Ucraina”, le-a declarat jurnaliștilor Donald Trump, după care, în timp ce aceștia îl întrebau dacă ar trebui să plece liderul sirian, Bashar al-Assad, s-a îndepărtat și le-a urat o Zi a Recunoștinței frumoasă.

CONTEXT

Convorbirea de o oră și jumătate dintre Vladimir Putin și Donald Trump a avut loc în condițiile în care președintele rus îi reunește, miercuri, la Soci, pe omologii săi turc, Recep Tayyip Erdogan, și iranian, Hassan Rohani, pentru a „lucra la reglementarea pe termen lung a conflictului sirian”, cu câteva zile înaintea reluării negocierilor de la Geneva.

Liderul de la Kremlin, principalul susținător al lui Bashar al-Assad, vrea să pregătească perioada postconflict, în condițiile în care regimul sirian, sprijinit de armata rusă, a preluat de la rebeli și de la jihadiști controlul asupra unei mari părți a teritoriului țării, scrie Agerpres.

Înaintea summitului de miercuri de la Soci, Putin a avut intense contacte diplomatice, primindu-l - luni - pe președintele sirian Bashar al-Assad (vezi mai jos galerie foto), pe care l-a introdus de facto în jocul diplomatic, și purtând - marți - discuții telefonice cu mai mulți șefi de stat, printre care președintele american Donald Trump, pe care l-a asigurat că vrea să „lucreze activ în favoarea unei reglementări pe termen lung a conflictului”, după cum a indicat Kremlinul.

assad la kremlin - kremlin
assad la kremlin - kremlin

(GALERIE FOTO. Bashar al-Assad la Soci | sursa: kremlin.ru (clic pe prima imagine pentru a le vizualiza pe toate celelalte)

Rusia și Iranul, aliate ale regimului de la Damasc, și Turcia, care îi susține pe rebeli, au patronat procesul de la Astana, care a permis instituirea a patru „zone de detensionare” pe teritoriul sirian.

Aceste măsuri au permis reducerea tensiunilor în teren și reunirea în jurul unei singure mese a reprezentanților regimului și opoziției pentru abordarea unor probleme militare, în timp ce negocierile de la Geneva se aflau într-un punct mort.

Moscova, aflată la inițiativa acestui proces și a cărei intervenție a constituit punctul de cotitură în evoluția conflictului, vrea acum să găsească o continuare politică a acestui proces, într-un moment în care, potrivit lui Putin, faza militară „se apropie de final”.

La Soci, cei trei președinți vor discuta despre un eventual „congres de dialog național sirian”, care să reunească în Rusia regimul și opoziția siriene. Ideea a fost lansată la sfârșitul lunii octombrie, dar a fost respinsă de opoziție. Aceasta susține procesul de la Geneva, ce se va relua pe 28 noiembrie.

În ceea ce le privește, facțiunile opoziției siriene se vor reuni miercuri la Riad pentru a-și unifica punctele de vedere în perspectiva negocierilor de la Geneva, care se vor axa pe redactarea unei noi Constituții și pe organizarea de alegeri.

Obstacolul de care s-au lovit toate inițiativele pentru găsirea unei soluții politice la conflictul sirian, soldat cu peste 330.000 de morți în șase ani, privește soarta lui Bashar al-Assad, aflat la putere din anul 2000 și care pare acum în poziție de forță.

În opinia Moscovei și a Teheranului, plecarea aliatului lor ar provoca haos, însă rebelii sprijiniți de Ankara refuză, la fel ca și occidentalii, orice soluție din care ar face parte și Assad, date fiind crimele de care acuză regimul.

Înaintea plecării spre Soci, președintele iranian Hassan Rohani a declarat că speră că summitul „va pune bazele unui viitor frumos pentru Siria”, precizând că vor fi abordate „chestiunile legate de reconstrucție și de revenirea refugiaților”.

„Viitorul Siriei nu va fi în mâinile puterilor străine. Viitorul Siriei aparține poporului sirian”, a subliniat Rohani.

Potrivit comunicatului Casei Albe transmis după discuția telefonică Putin-Trump, cei doi președinți doresc „asigurarea stabilității unei Sirii unificate și libere de orice intervenție dăunătoare și de refugii pentru teroriști”, precum și „găsirea unei soluții pașnice la războiului civil din Siria”. Obiectivul este „să se pună capăt crizei umanitare și să se permită refugiaților sirieni să revină la casele lor”, a adăugat Casa Albă.

Biroul pentru afaceri umanitare al ONU (OCHA) a avertizat marți că, în pofida reducerii violențelor, mai mult de 13 milioane de persoane, dintre care aproape jumătate sunt copii, au nevoie de ajutor umanitar în Siria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri