Pe ultima sută de metri, aleşii americani trebuie să adopte bugetul pentru anul viitor şi să majoreze plafonul până la care se poate împrumuta statul federal. Dacă în Senatul controlat de democraţi s-a conturat un acord, impasul se adânceşte în Camera Reprezentanţilor, dominată de opoziţia republicană.
„Suntem departe de a ajunge la un acord în acest moment”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
Camera a propus două variante ale unui plan de compromis, care însă au fost respinse, pe rând, şi de democraţi, şi de preşedintele Barack Obama.
„Vom continua să lucrăm împreună cu membrii noştri din ambele tabere pentru a ne asigura că nu vom ajunge la chestiunea incapacităţii de plată şi pentru a redeschide guvernul”, a subliniat John Boehner, liderul Camerei Reprezentanţilor.
Principalul obstacol este reprezentat de republicanii din gruparea conservatoare Tea Party, care vor să saboteze cu orice preţ reforma în sănătate promovată de Barack Obama. Există însă un factor care i-ar putea face să fie cooperanţi.
„Partidul Republican a suferit o cădere drastică în sondaje. Potrivit Gallup, întruneşte doar 28 % opinii favorabile, cea mai slabă cotă înregistrată pentru un partid, într-un sondaj Gallup”, a explicat Thomas Mann, analist politic.
Pieţele financiare sunt tot mai îngrijorate. Agenţia Fitch a plasat Statele Unite sub supraveghere negativă şi intenţionează să reducă ratingul datoriei suverane a celei mai puternie economii a lumii, dacă incertitudinea politică de la Washington va persista.
O eventuală intrare a Statelor Unite în incapacitate de plată ar provoca o criză financiară internaţională. Bursele din toată lumea s-ar putea prăbuşi, iar rolul dolarului de monedă de rezervă a lumii ar fi pus sub semnul întrebării.