Guvernul american a anunţat interzicerea vânzării în Statele Unite a vehiculelor care integrează tehnologie chineză sau rusă - atât ca piese, cât şi ca software -, apreciind că ar putea reprezenta un risc la adresa securităţii naţionale, informează ABCnews.
În timpul procesului de elaborare a normei, Biroul pentru industrie și securitate a constatat că anumite tehnologii originare din China sau Rusia prezintă un risc nejustificat și inacceptabil pentru securitatea națională a SUA.
„Mașinile de astăzi nu sunt doar oțel pe roți - sunt computere”, a declarat marți secretarul demisionar al comerțului, Gina Raimondo, într-un comunicat de presă. „Acestea au camere, microfoane, sistem de urmărire GPS și alte tehnologii care sunt conectate la internet. Prin această regulă, Departamentul Comerțului ia o măsură necesară pentru a proteja securitatea națională a SUA și viața privată a americanilor, împiedicând adversarii străini să manipuleze aceste tehnologii pentru a accesa informații sensibile sau personale.”
Interdicțiile privind software-ul se vor aplica autovehiculelor model 2027, în timp ce interdicțiile privind hardware-ul se vor aplica vehiculelor model 2030.
Regula finală, care se aplică numai autoturismelor, stabilește că hardware-ul și software-ul integrate în sistemul de conectivitate al vehiculului (VCS) și software-ul integrat în sistemul de conducere automată (ADS), sistemele din vehicule care permit conectivitatea externă și capacitățile de conducere autonomă, prezintă un risc nejustificat și inacceptabil pentru securitatea națională atunci când sunt proiectate, dezvoltate, fabricate sau furnizate de persoane cu o legături cu Rusia sau China, a declarat departamentul.
Departamentul afirmă că va emite în viitorul apropiat o normă separată privind vehiculele comerciale.
Un alt înalt funcționar al administrației a declarat că pericolele software-ului chinez și rusesc se extind dincolo de mașină. Dacă telefoanele mobile sunt conectate la acest software, ar putea oferi Chinei o modalitate ușoară de a extrage datele utilizatorilor.
La un moment dat, Departamentul Trezoreriei a reclamat o încălcare „majoră” făcută de hackeri chinezi. Departamentul a afirmat, într-o scrisoare adresată Congresului, că a aflat că hackerii au reușit să se infiltreze în software-ul terților, să se conecteze de la distanță la stațiile de lucru ale angajaților Trezoreriei și să aibă acces la documente neclasificate.
Editor : S.S.