FOTO: wikipedia.org
Modificările includ utilizarea de e-pașapoarte — pașapoarte de hârtie cu cipuri conținând informații biometrice — și extinderea folosirii poliției aeriene (Federal Air Marshals n.r.) la bordul zborurilor internaționale, a anunțat Departamentul de Securitate Internă.
Unii congresmeni americani au cerut restricții mai severe în programul Visa Waiver, ce permite cetățenilor țărilor participante să intre în Statele Unite fără viză pentru sejururi de 90 de zile sau mai puțin, amintește Reuters.
Senatoarea democrată Dianne Feinstein din Comisia pentru informații a Senatului a criticat programul ca fiind vulnerabil la abuzuri, numindu-l „călcâiul lui Ahile” în eforturile Statelor Unite de a opri atacuri teroriste pe teritoriul lor.
Comunitatea americană de informații a estimat în februarie că peste 20.000 de combatanți străini, inclusiv în jur de 3.400 de occidentali, au călătorit în regiunea Siria-Irak din 2011.
Cei mai mulți recruți occidentali care doresc să devină combatanți în Siria și Irak au provenit din Belgia, Franța și Marea Britanie, potrivit Centrului Internațional pentru Studiul Radicalizării. Aceste trei țări participă la programul de eliminare a vizelor, la fel ca multe alte state europene.
„Amenințările actuale globale impun să știm mai multe despre cei ce călătoresc în Statele Unite. Aceasta îi include pe cei din țările pentru care noi nu cerem viză", a declarat secretarul pentru securitate internă, Jeh Johnson, într-un comunicat în care a anunțat modificările.
Au fost impuse și noi restricții, care cer ca țările participante să folosească o bază de date internațională pentru pașapoartele pierdute și furate, a precizat Departamentul.
România se numără printre puținele țări europene care nu a fost inclusă în Visa Waiver, deși își dorește de mulți ani obținerea acestui statut.
Citiți și: