Secretarul de stat John Kerry Foto: Gulliver/ Getty Images
La o reuniune recentă a ambasadorilor SUA din Rusia și Europa din Washington, ambasadori din mai multe țări europene s-au plâns că agenți ruși îi hărțuiesc în mod repetat atât pe ei și familiile lor cât și pe ceilalți angajați ai ambasadelor. Ambasadorii acuză faptul că sunt urmăriți peste tot, că la evenimentele la care participă apar agenți ruși care nu au fost invitați și că Rusia plătește jurnaliști pentru a scrie informații false despre ei.
Totodată, au semnalat ambasadorii, această campanie de intimidare a depășit linia, deja subțire, a legalității. Washington Post citează mai multe informări secrete trimise de ambasadori către Washington în care diplomați americani au reclamat că intruși ruși au intrat prin efracție în casele lor, noaptea, doar ca să le rearanjeze mobila prin casă sau ca să aprindă toate luminile și televizoarele ca mai apoi să plece. Un diplomat american a reclamat chiar că un agent rus a intrat în casa lui noaptea și și-a făcut nevoile pe podea.
Hărțuirile au escaladat după anexarea Crimeei
Împotriva diplomaților americani din Rusia are loc cea mai agresivă campanie de intimidare. Diplomații din Moscova au reclamat că le sunt sparte cauciucurile la mașini și sunt mereu hărțuiți în trafic de poliția rutieră. De asemenea, fostul ambasador american la Moscova, Michael McFaul, a povestit că copiii lui erau urmăriți la școală și că el a fost urmărit de protestatari plătiți de Guvernul rus. Diplomații americani care transmiteau informații cu privire la situația din Rusia erau cei mai hărțuiți.
„Așa puneau presiune pe oficiali guvernamentali care încercau să își facă treaba. Hărțuirile au escaladat și pe când eram eu acolo. Dar după invazia din Ucraina a fost mult, mult mai rău. Ne simțeam ca și cum ne pregăteam de război în interiorul ambasadei”, a spus McFaul.
Hărțuirea diplomaților americani de către Rusia nu este o noutate, notează Washington Post. În primul mandat al lui Barack Obama, agenți ruși au intrat în casa unui atașat pentru Apărare al SUA la Moscova și i-au omorât câinele, potrivit unor oficiali.
Totuși, după anexarea Crimeei din 2014, care a atras o serie de sancțiuni din partea SUA împotriva Rusiei, hărțuirea și supravegherea diplomaților americani de la Moscova au crescut semnificativ. Informația a fost confirmată de secretarul de presă al Departamentul de Stat John Kirby.
Departamentul de Stat al SUA a luat mai multe măsuri pentru a opri campania guvernului rus. Toți diplomații americani care sunt trimiși în SUA au parte de o instruire cu privire la modul în care să gestioneze hărțuirile rușilor. De asemenea, Biroul Afecerilor Europene condus de Victoria Nuland monitorizează frecvența acestor incidente și încearcă să le combată.
Fostul ambasador Michael McFaul a precizat că în timpul administrației Obama s-a discutat despre cum ar trebui să se răspundă acestor atacuri, dar președintele american a decis să nu adopte aceeași atitudine față de diplomații ruși din SUA.
Rusia acuză că și diplomații lor sunt tratați necorespunzător în SUA
Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Ambasadei Rusia din Washington a recunoscut „tacit” într-un comunicat pentru Washington Post campania de hărțuire și a apărat-o. Mai mult, purtătorul de cuvânt a reclamat că și diplomații ruși sunt tratați necorespunzător în SUA.
„Deteriorarea relațiilor dintre SUA și Rusia, care nu a fost cauzată de noi ci mai degrabă de politicile actualei administrații care încearcă să izoleze Rusia, a afectat negativ modul în care se desfășoară misiunile diplomatice din Rusia și SUA. În diplomație există practica reciprocității și în ultimii ani diplomații ruși din SUA au raportat diverse probleme. Rusia nu a acționat niciodată într-un mod care să afecteze diplomații americani”, a transmis purtătorul de cuvânt.
„Am constatat recent o creștere semnificativă a presiunii asupra ambasadei Rusiei și consulatelor generale ale țării noastre în Statele Unite'', a spus și purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, conform Agerpres.
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Elizabeth Trudeau a negat aceste acuzații, despre care a spus că sunt nefondate.
John Kerry i-a cerut lui Vladimir Putin să pună stop campaniei de hărțuire
Secretarul de stat John Kerry a discutat direct cu Vladimir Putin în timpul vizitei sale la Moscova din martie despre această problemă. Președintele rus nu a promis că hărțuirea diplomaților ruși va înceta. Mai mult, scrie Washington Post, hărțuirea diplomaților americani a continuat și după plecarea Secretarului de stat.
De asemenea, ambasadorii americani din Europa cer Departamentului de Stat să ia măsuri suplimentare.
Mai mulți membri ai Congresului americani care au legătură cu misiunile diplomatice din Europa au explicat că SUA nu a avut un răspuns concret în fața campaniei duse de Rusia deoarece administrația Obama încearcă să prezinte relația SUA-Rusia într-o lumină mai favorabilă, deși nu este deloc așa.
„Problema este că nu a fost consecințe pentru Rusia. Administrația actuală continuă să spună că Rusia poate fi un partener pentru noi. Ei clar nu vor să fie partenerii noștri, ne-au identificat drept adversari și trebuie să ne pregătim pentru acest tip de relație”, a spus congresmenul Mike Turner.