Stația Spațială Internațională urma să iasă din uz în 2024, dar durata ei de viață a fost prelungită

Data publicării:
Statia Spatiala Internationala
Staţia Spaţială Internaţională. Foto: Guliver/GettyImages

Activitatea pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) va continua până în 2028, potrivit unor surse ruseşti, relatează dpa.

Decizia de prelungire a proiectului de miliarde de dolari a fost luată "la cele mai înalte niveluri", a declarat joi pentru televiziunea publică Iuri Gidzenko, vicepreşedinte al companiei spaţiale ruseşti RKK Energhia, informează Agerpres.

Până în prezent, planurile ruseşti şi americane pentru ISS erau prevăzute până în 2024. Staţia spaţială se află pe orbită la circa 400 de kilometri deasupra Pământului de mai bine de 20 de ani.

O prelungire a misiunii fusese discutată de mult timp. Una dintre întrebări a fost dacă starea tehnică a staţiei ar permite o prelungire.

De luni de zile, avanpostul uman se confruntă cu scurgeri de oxigen şi depresurizare. În prezent, echipajul încearcă să remedieze o scurgere de oxigen după apariţia unei fisuri în pereţii modulului rusesc Zvezda din structura ISS.

Lucrări la o altă scurgere sunt programate să înceapă săptămâna viitoare. Cu toate acestea, "în niciun caz" fisurile nu duc la o scurtare a activităţii pe ISS programate până în 2028, a spus Gidzenko.

În prezent, pe ISS sunt şapte membri ai echipajului: doi cosmonauţi ruşi, patru astronauţi americani şi unul japonez.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri