Comunitatea internaţională a mobilizat până acum mii de oameni şi a trimis ajutoare de miliarde de dolari pentru guvernele ţărilor afectate de Ebola. Dar obiectivul final al Statelor Unite este ca fiecare ţară afectată să aibă mijloacele necesare pentru a stopa singură epidemiile: laboratoare sigure, sisteme de monitorizare a stării de sănătate şi structuri care să intervină rapid pentru a controla focarele de boală.
„Estimăm că am putea desfăşura până la 4000 de soldaţi care să susţină această misiune, dar în fiecare zi facem noi evaluări. S-ar putea să nu fie nevoie de atât de mulţi”, a spus John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului.
Tot mai multe voci cer administraţiei de la Washington să blocheze zborurile care vin din ţările afectate de Ebola, mai ales după ce un bărbat care a venit din Liberia a adus boala în Texas.
„Are sens să limitezi sau să previi zborurile din ţările care au epidemia. Să previi este mult mai bine decât să ripostezi. Asta cer administraţiei deoarece este o măsură de bun simţ”, a spus Bobby Jindal, guvernatorul statului Louisiana.
Dar oficialii americani spun că astfel de măsuri nu vor face decât să încetinească fluxul de ajutoare către ţările afectate.
„Cel mai important şi eficient lucru pe care îl putem face este să controlăm epidemia la sursă”, a argumentat Lisa Monaco, asistent al preşedintelui Barack Obama.
Până acum, peste 3.400 de oameni au murit în Africa de Vest din cauza celei mai grave epidemii de Ebola din istorie. Centrul pentru controlul bolilor din Statele Unite spune că, dacă nu vor fi luate măsuri rapide, un milion 4 sute de mii de oameni vor fi infectaţi cu Ebola până în ianuarie 2015.