New Delhi a devenit, miercuri, orașul indian cu cele mai multe cazuri de infectare cu coronavirus, scrie CNN. Până în prezent au fost înregistrate 70,390 de îmbolnăviri și 2,365 decese.
Confruntat cu o economie în dificultate, premierul Narendra Modi a ridicat la începutul lunii cele mai multe dintre măsurile de izolare impuse pe 25 martie celor 1,3 miliarde de indieni pentru a limita răspândirea bolii COVID-19. Unele restricţii au rămas în vigoare. Însă ieşirea din izolare are loc în contextul în care epidemia nu dă încă semne de diminuare. Bilanțul infectărilor a reînceput să crească, iar până pe 8 iunie, în New Delhi, au fost raportate peste 40.000 de cazuri.
Sistemul de sănătate din oraș este deja depăşit de afluxul de persoane infectate cu virusul. Lakhjeet Singh a povestit pentru CNN că trei spitale private au refuzat să-l interneze pe socrul său, testat pozitiv pentru COVID-19, în ciuda faptului că ele figurau ca mai având locuri disponibile, potrivit unei aplicații mobile dezvoltate în parteneriat cu guvernul.
În cele din urmă, bărbatul a decis să meargă la Lok Nayak Jai Prakash Narayan (LNJP) - cel mai mare spital de stat din capitala Indiei. Înainte de a pleca, bărbatul a spus că aplicația guvernamentală a arătat că spitalul avea 1.100 de paturi disponibile. La sosire, medicii au refuzat să-l interneze pe socrul său, spunând că nu există paturi goale.
„Era puțin probabil ca cele 1.100 de paturi să se fi ocupat până când am ajuns noi la spital”, a declarat Mandeep Singh.
În curtea spitalului, bărbatul diagnosticat cu coronavirus a leșinat. Familia lui l-a dus înăuntru, unde 10 minute mai târziu un medic l-a examinat, declarându-l mort. Într-un comunicat, spitalul LNJP a negat că personalul medical a refuzat internarea victimei, spunând că bărbatul era deja decedat când a fost adus la unitatea medicală.
Asemenea incidente nu sunt izolate. Pe 12 iunie, Curtea Supremă a Indiei a criticat autoritățile din New Delhi pentru modul în care sunt tratați pacienții cu COVID-19.
"Pacienții și cadavrele celor decedați sunt ținuți în aceleași secții. Trupurile neînsuflețite sunt lăsate și pe holuri sau în zonele de așteptare. Pacienții plâng și nu este nimeni care să îi asiste",
Editor: Cristina Iancu