Informaţia vine în timp ce, la Bruxelles, agenda summitului liderilor Uniunii Europene a fost dată peste cap de scandalul spionării comunicaţiilor. Europenii cer măsuri drastice, printre care suspendarea acordului cu Statele Unite privind transferul datelor bancare şi chiar a negocierilor între UE şi SUA pentru acordul de liber-schimb.
„I-am spus foarte clar preşedintelui Statelor Unite, încă din momentul în care am vorbit despre NSA, că spionajul între prieteni este inacceptabil. I-am spus asta de când a fost la Berlin, i-am spus-o şi ieri la telefon”, a spus cancelarul german Angela Merkel, după ce au fost publicate informații potrivit cărora convorbirile acesteia ar fi fost monitorizate de NSA.
Potrivit publicaţiei Die Welt, scandalul ar fi fost declanşat de un număr de mobil mai vechi al cancelarului german, şi nu de cel pe care îl foloseşte în prezent. Între timp, Casa Albă a refuzat să comenteze dacă serviciile secrete americane au interceptat în trecut convorbirile telefonice ale Angelei Merkel. Asta după ce miercuri un purtător de cuvânt al administraţiei americane a evitat să folosească timpul trecut, legat de interceptări.
Astfel că preşedintele Parlamentului European a cerut suspendarea negocierilor între forul comunitar şi Statele Unite pentru acordul de liber-schimb, chiar înainte de debutul summitului de la Bruxelles. În timp ce Martin Schulz vorbea, o defecţiune tehnică i-a dat ocazia acestuia să glumeacă pe seama interceptărilor.
„Admit că este un membru al Consiliului European sau NSA care tocmai s-a conectat. Eu de fapt nu pot fi interceptat de NSA, telefonul meu mobil este unul dintre foarte puţinele care nu pot fi interceptate. Tehnologia lui provine încă de pe vremea domnului Bell, inventatorul telefonului”, a spus Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European.
Numărul convorbirilor interceptate de Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite este de 200 de ori mai mare decât se credea iniţial. Potrivit cryptome.org, site-ul care a stat la baza dezvăluirilor făcute de Eduard Snowden, nu mai puţin de 124,8 miliarde de convorbiri telefonice au fost interceptate de americani în luna ianuarie a acestui an. În topul interceptărilor se află Afganistanul, cu 21,98 de miliarde de convorbiri interceptate, urmat de Pakistan şi Irak. În Europa, Germania pare a fi cel mai ascultat stat, cu 361 de milioane de convorbiri monitorizate doar în luna ianuarie, urmat de Franţa, Spania şi Italia.
Top state europene interceptate
Germania: 361 de milioane de convorbiri interceptate
Franţa: 70,2 de milioane de convorbiri interceptate
Spania: 61 de milioane de convorbiri interceptate
Italia: 46 de milioane de convorbiri interceptate
cryptome.org