Actuala rundă de negocieri este programată să dureze nouă luni şi este prima de după septembrie 2010. Principalul obiectiv al actualelor consultări este elaborarea unui acord definitiv de pace. După primele întâlniri, toate părţile implicate în discuţii sunt optimiste.
„Suntem conştienţi de faptul că nu va fi uşor. Va fi greu, cu suişuri şi coborâşuri, dar vă pot asigura că în timpul acestor negocieri nu avem intenţia de a ne disputa trecutul, ci de a crea soluţii şi de a lua decizii pentru viitor”, a declarat Tzipi Livni, şeful delegaţiei Israelului.
„Sunt încântat că toate probleme statutului final sunt pe masă şi vor fi rezolvate fără nicio excepţie. Este timpul ca poporul palestinian să aibă un stat independent şi suveran”, a spus şi Saeb Erekat, conducătorul negociatorilor palestinieni.
Oamenii obişnuiţi nu împărtăşesc optimismul politicienilor
Atât în Israel cât şi în Palestina oamenii au aşteptat veşti de la presă despre mersul negocierilor, însă aceştia nu împărtăşesc optimismul politicienilor.
„Toate aceste discuţii nu duc nicăieri. Palestinienii tot timpul cer ceva şi în final nimic nu iese din asta. Tot timpul vor să primească ceva şi asta nu este pace. Nu poţi avea încredere în ei”, crede un israelian din Ierusalim.
„După mulţi ani de negocieri, cu ce ne-am ales? A renunţat Israelul la vreun petic de pământ sau la orice altceva?”, se întreabă retoric un palestinian din Hebron.
Cele două părţi trebuie să se pună de acord asupra unei agende comune de discuţii, care să împace atât cererile Israelului cât şi ale Autorităţii Palestiniene. Printre punctele importante de pe agenda întâlnirii vor fi graniţele unui viitor stat palestinian şi statulul Ierusalimului, pe care palestinienii îl revendică drept capitală a coloniştilor evrei din Cisiordania.
Derularea negocierilor va fi supravegheată îndeaproape de Washington. De altfel negociatorii şefi, ministrul israelian al justiţiei, Tzipi Livni, şi oficialul palestinian Saeb Erakat, s-au întâlnit la Casa Albă cu preşedintele Barack Obama.
Statele Unite continuă să susţină formarea a două state, unul evreu şi unul palestinian, care să coexiste paşnic.
Conflictul dintre Israel şi palestinieni a început imediat după declararea independenţei statului evreu, în 1948.