Cazurile de coronavirus au fost înregistrate în 162 de țări, iar bilanțul deceselor a depășit 7.000 de cazuri, la nivel mondial. Cele mai afectate țări sunt China și Italia. În urma cu cinci zile, Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus. În urma acestei decizii, tot mai multe state au luat măsuri excepționale pentru protejarea cetățenilor.
Franța a anunțat că își închide complet granițele
Franța a anunțat luni seară că își va închide complet granițele, în urma răspândirii cazurilor de infectare cu coronavirus. Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că deplasările neesenţiale vor fi interzise de marţi la prânz în Franţa pentru a stopa propagarea epidemiei de coronavirus în ţară.
"Începând de mâine, la amiază, pentru cel puţin 15 zile deplasările noastre vor fi foarte puternic reduse", a declarat şeful statului, precizând că orice infracţiune va fi "sancţionată" şi că al doilea tur al alegerilor municipale, prevăzut pentru 22 martie, va fi amânat.
Spania își închide luni, la miezul nopții, frontierele terestre
Spania îşi va închide luni la miezul nopţii frontierele terestre şi va institui controale în încercarea "de a limita răspândirea coronavirusului", a anunţat ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, potrivit Agerpres.
Intrarea pe cale terestră în Spania, ţară plasată în stare de alertă începând de sâmbătă, nu va fi permisă decât cetăţenilor spanioli, persoanelor care au rezidenţă în Spania, personalului diplomatic acreditat şi persoanelor care justifică "o cauză de forţă majoră", a detaliat ministrul.
Introducerea controalelor la graniţă a fost decisă în coordonare cu partenerii din Uniunea Europeană, a spus Fernando Grande-Marlaska, într-un discurs transmis la televiziune.
Bulgaria interzice intrarea cetăţenilor din 15 ţări
Bulgaria interzice intrarea pe teritoriul său a cetăţenilor din 15 ţări marcate puternic de epidemia de coronavirus, între care Germania, Franţa, Italia, Spania, Olanda, Marea Britanie şi Elveţia, începând cu data de 18 martie, a declarat ministrul sănătăţii luni, potrivit Reuters.
De asemenea, cetăţenii din China, Iran, Bangladesh, India, Maldive, Nepal, Sri Lanka şi Coreea de Sud nu vor fi autorizaţi să intre pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene.
Excepţie vor face cetăţenii străini care au domiciliu permanent sau care dispun de permis de şedere de lungă durată în Bulgaria şi membrii familiilor lor.
Canada restricţionează accesul străinilor, cu câteva excepții
Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a anunţat că accesul celor ce nu sunt cetăţeni canadieni sau rezidenţi permanenţi în ţară este restricţionat, scrie Mediafax.
Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a anunţat că accesul celor ce nu sunt cetăţeni canadieni sau rezidenţi permanenţi în ţară este restricţionat.
India își închide templele, iar centrul financiar al țării a fost plasat în regim de semi-carantină
India a interzis intrarea în țară tuturor călătorilor din Marea Britanie, UE și Turcia începând cu 18 martie. Toate vizele și vizele electronice sunt invalide până pe 15 aprilie. Oricine a vizitat recent China, Italia, Iran, Coreea de Sud, Franța, Spania sau Germania va fi plasat în carantină pentru 14 zile.
Filmările pentru producţii cinematografice şi de televiziune au fost anulate în India, unde templele şi mall-urile au fost închise, iar numeroase companii din Mumbai, centrul financiar al ţării, au cerut angajaţilor să lucreze de acasă, în contextul în care metropola indiană face parte din regiunea cel mai grav afectată în această ţară de epidemia cauzată de noul tip de coronavirus, informează luni DPA.
Statul indian Maharashtra, a cărui capitală este Mumbai, s-a confruntat cu o creştere bruscă a cazurilor confirmate: 37 din totalul de 114 înregistrate la nivelul întregii ţări. Dintre acestea, Mumbai şi un oraş învecinat, Pune, au raportat împreună 24 de cazuri, potrivit autorităţilor medicale indiene.
Guvernul local a plasat Mumbai, Pune şi alte patru oraşe în regim de semi-carantină, închizând şcolile, universităţile, piscinele, sălile de sport şi centrele de fitness, iar spaţiile publice au anulat evenimentele publice şi procesiunile religioase până pe 31 martie.
Federaţiile şi sindicatele din industria de la Bollywood au anunţat că toate filmările prevăzute pentru producţii cinematografice şi de televiziune vor fi anulate începând de marţi până la sfârşitul acestei luni, în cadrul eforturilor depuse pentru a stopa răspândirea epidemiei.
Mumbai este "inima" Bollywoodului, una dintre cele mai mari industrii cinematografice din lumea întreagă, pentru care lucrează peste 230.000 de persoane. Lansările mai multor filme produse la Bollywood au fost amânate pe termen nedefinit, iar ceremoniile de înmânare a unor premii au fost suspendate.
Templul Siddhivinayak din Mumbai, unul dintre cele mai populare şi mai bogate sanctuare religioase din India, a interzis accesul credincioşilor în incinta sa începând de luni, din cauza epidemiei. De asemenea, și celebrul templu Taj Mahal a interzis accesul turiștilor.
Mai multe companii multinaţionale testează opţiunea muncii la domiciliu prin rotaţie, pentru ca un procent cuprins între 30% şi 50% din totalul angajaţilor lor să lucreze de acasă în acelaşi interval de timp, a anunţat cotidianul cu specific economic Mint.
Doi giganţi globali, Unilever şi Apple, au cerut miilor lor de angajaţi să înceapă să lucreze de la domiciliu, a raportat cotidianul Times of India. Mai multe mall-uri foarte populare din Mumbai şi-au închis porţile pentru a evita formarea unor grupuri mari de persoane.
Mumbai, centrul financiar şi comercial al Indiei, care deţine a treia economie ca mărime din Asia, contribuie cu peste 37% din totalul veniturilor fiscale ale ţării. Poliţia din Mumbai a emis ordine care interzic adunările publice de amploare şi vizitele turistice în grup, alături de alte măsuri implementate pentru a stopa propagarea epidemiei.
India, o ţară cu o populaţie de 1,3 miliarde de persoane, are deocamdată un bilanţ mai mic al victimelor decât alte ţări din Asia, Europa şi America, raportând deocamdată doar două decese cauzate de noul tip de coronavirus.
Mai multe guverne regionale, inclusiv cel din New Delhi, au interzis adunările publice şi au început să închidă spaţiile publice precum mall-urile şi cinematografele.
(Editor Liviu Cojan)