Șoc după șoc pentru britanici după Brexit. Cât a plătit o tânără pentru un palton și câteva bluze comandate online din UE

Data actualizării: Data publicării:
Ellie Huddleston
Ellie Huddleston FOTO: BBC
Din articol

După ieșirea din UE, britanicii suferă șoc după șoc, află pe pielea lor că „independența” se plătește scump și văd că trebuie să scoată din buzunar mult mai mulți bani pentru lucrurile care făceau parte din rutina lor.

Nu aveam idee că voi fi taxată pentru livrări din UE după Brexit. Costurile suplimentare au fost un pic șocante”, a declarat pentru BBC News o tânără obișnuită să-și facă online cumpărături de la producători din toată Europa.

Ellie Huddleston este o londoneză de 26 de ani care a sperat că se va răsfăța cu niște haine noi în ianuarie. După ce a văzut oferte, și-a comandat un palton și câteva bluze de la două dintre mărcile ei preferate din Europa.

Ambele livrări au fost întârziate, fiind ținute pentru controlul vamal peste o săptămână, spune ea.

A fost surprinsă apoi când a primit un mesaj de la compania de curierat prin care i se cerea să achite 58 de lire sterline (65 de euro) taxe vamale, TVA și taxe suplimentare pentru comanda ei de 180 lire (212 euro). În plus, curierul care i-a livrat cel de-al doilea colet a apărut la ușa ei câteva zile mai târziu cu o chitanță pentru o plată suplimentară de 92 de euro pentru paltonul de 224 de euro.

Aceste taxe, impuse de noile reguli guvernamentale, trebuie colectate de firmele de curierat, în numele autorităților.

Ellie spune că și-a făcut calculele și a ajuns la concluzia că trebuie să plătească prea multe taxe pentru niște haine la reduceri și nu a mai ridicat coletele. Dezamăgită, tânăra spune că nu va mai comanda de-acum înainte nimic de pe continent.

Când Marea Britanie făcea parte din uniunea vamală a UE, mărfurile puteau circula liber, fără a fi percepute taxe de import.

Ellie a fost unul dintre cumpărătorii surprinși de faptul că aceste reguli s-au schimbat de la ieșirea oficială din UE a Regatului Unit.

Taxe post-Brexit

Comercianții cu amănuntul din UE care trimit colete în Regatul Unit trebuie acum să completeze formularele de declarație vamală. De asemenea, cumpărătorii trebuie să plătească taxe vamale sau TVA, în funcție de valoarea produsului și de unde provine.

Taxele vamale sunt responsabilitatea clientului, nu a comerciantului cu amănuntul, care de multe ori nu are nicio idee despre cât de mare ar putea fi eventualul cost suplimentar.

Taxele nu pot fi plătite în avans și sunt percepute numai după ce articolul ajunge în Marea Britanie.

Un alt client nefericit, Graeme din Manchester, a plătit 300 de lire sterline pentru a cumpăra online două perechi de ghete de iarnă din piele de căprioară, din Germania

„Nu le-am găsit nicăieri în Marea Britanie, așa că nu am avut de ales și le-am comandat din Europa”, a spus el pentru BBC.

A primit apoi un mesaj de la curier care îi transmitea că trebuie să plătească în plus 147 de lire înainte de livrare. A plătit taxa, dar încă așteaptă sosirea ghetelor.

Conform noilor reguli, un cătățean din Marea Britanie care primește un cadou de la cineva din UE în valoare de peste 39 de lire se poate trezi cu o factură pentru TVA la import care este și de 20% din valoarea cadoului

Pentru mărfurile care costă mai mult de 135 de lire, se pot aplica și taxe vamale care pot varia de la 0% până la 25% din valoarea produsului.

Taxele suplimentare sunt de obicei colectate de curierat în numele guvernului, clienții fiind rugați să plătească înainte pentru a-și putea ridica coletul.

Unii comercianți cu amănuntul de pe continent au anunțat că nu vor mai face livrări în Marea Britanie.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei