Militar irakian la intrarea în Bagdad - AFP/Mediafax
Premierul Irakului, Nuri al-Maliki, a declarat vineri că serviciile de securitate irakiene au început „să cureţe unele oraşe de terorişti”, o referire la insurgenţii sunniţi care ocupă zone din nordul ţării, informează AFP, citat de Mediafax.
„Forţele irakiene au început operaţiunea de curăţare a oraşelor de terorişti", a spus al-Maliki.
Grupul Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL), afiliat reţelei teroriste Al-Qaida, a promis, într-o înregistrare video, că va ocupa oraşul Bagdad, după ce a obţinut controlul asupra provinciilor Ninive şi Tikrit.
„Avem conturi de reglat. Nu renunţaţi la nici măcar un centimetru din teritoriile cucerite! Continuaţi marşul! Lupta nu a început încă, dar va fi la Bagdad”, a spus Abu Mohammed al-Adnani, purtătorul de cuvânt al SIIL.
Al-Adnani a promis că insurgenţii sunniţi vor ocupa şi oraşele sudice Kerbala şi Najaf, unde există locuri considerate sacre de către musulmanii şiiţi. Insurgenţii sunniţi deţin deja controlul asupra oraşelor Mosul, Tikrit, Fallujah şi, parţial, asupra oraşului Ramadi. Premierul Irakului, Nuri al-Maliki, a cerut Parlamentului de la Bagdad să decreteze starea de urgenţă.
Statele Unite trimit un portavion în Golful Persic pentru posibile raiduri aeriene în Irak
Statele Unite vor trimite portavionul George H.W. Bush în Golful Persic în următoarele ore pentru a fi disponibil în cazul în care preşedintele Barack Obama decide efectuarea de raiduri aeriene în Irak, afirmă surse oficiale americane citate de CNN.
Preşedintele Barack Obama a declarat că nu vor fi trimise efective militare terestre în Irak, precizând că există alte opţiuni.
„Nu vom trimite efective militare combatante în Irak, dar am cerut echipei de consilieri în materie de securitate naţională să pregătească un eventai de opţiuni pentru susţinerea forţelor de securitate irakiene”, a declarat Obama de la Casa Albă.
El a adăugat că „fără un efort politic, orice acţiune militară va fi sortită eşecului”.
În paralel, Obama a îndemnat liderii comunităţilor religioase din Irak să pună capăt disensiunilor.
Insurgenţii sunniţi deţin deja controlul asupra oraşelor Mosul, Tikrit, Fallujah şi, parţial, asupra oraşului Ramadi. Premierul Irakului, Nuri al-Maliki, a cerut Parlamentului de la Bagdad să decreteze starea de urgenţă.