Între timp, violenţele nu contenesc în marile oraşe siriene. Se duc lupte dure în provincia Idlib, din nord-vestul Siriei, unde rebelii şi trupele guvernamentale îşi dispută controlul asupra mai multor oraşe. Armata a bombardat câteva cartiere, dintr-o localitate aflată într-o zonă muntoasă. Bombe au căzut şi în suburbiile capitalei.
Regimul de la Damasc pare gata să accepte un compromis pentru a evita un atac din partea Statelor Unite şi a anunţat că va preda armele chimice. Nu se ştie cum şi când se va întâmpla asta, iar Franţa este sceptică şi cere implicarea Consiliului de Securitate al ONU.
Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a explicat că rezoluţia propusă este un avertisment la adresa Siriei, care riscă sancţiuni grave dacă nu respectă condiţiile.
„În primul rând, trebuie să condamne masacrul comis de regimul sirian pe 21 august. În al doilea rând, trebuie să ceară acestui regim transparenţă totală asupra armelor chimice, fără nicio întârziere, pentru ca apoi să le pună sub control internaţional şi să fie distruse”, a spus Fabius.
Preşedintele american Barack Obama a anunţat că planurile de atac asupra Siriei vor fi suspendate dacă înţelegerea este respectată.
„Dacă reuşim să valorificăm aceste eforturi diplomatice şi să ajungem la o formulă care să ofere comunităţii internaţionale un mecanism ce poate fi aplicat şi verificat, legat de armele chimice ale Siriei, atunci sunt pentru”, a afirmat liderul de la Casa Albă.
Arsenalul chimic deţinut de Siria este evaluat de serviciile secrete franceze la aproximativ o mie de tone şi este considerat unul dintre cele mai importante din lume. Neutralizarea acestuia va fi, însă, o operaţiune îndelungată, costisitoare şi mai ales extrem de dificilă, în condiţiile în care nimic nu pare să oprească războiul civil din Siria.