Sindromul respirator MERS. Primul deces în Europa

Data publicării:
mers - GettyImages-475600898

Bărbatul care a contactat virusul în urmă cu cinci luni, dădea semne că îşi revine. Decesul lui i-a luat prin suprindere chiar şi pe medicii germani care îl îngrijeau.

A fost infectat cu MERS, dar se pare că a reuşit să treacă peste infecţia cu coronavirus, dar a decedat dintr-o complicaţie pulmonară. Practic, se dovedeşte încă o dată că decesele survin mai ales la acele persoane care au şi altă patologie. Nu există tratament specific şi un vaccin împotrivă, dar acest virus se aseamănă cu celelalte virusuri respiratorii care determină o boală de tip gripă, de tip infecţie a căilor respiratorii până la pneumonie. Faptul că nu i se cunoaşte încă, în detaliu, mecanismul, se înscrie în ceea ce putem spune despre toate aceste epidemii - că sunt imprevizibile”, a declarat la Digi24 Victor Olsavszky, reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătăţii.

Focarul de infecţie în cazul sindromului respirator este în Orientul Mijlociu, în special în Arabia Saudită şi în Emiratele Arabe Unite. La începutul acestui an, virusul a fost dus în Coreea de Sud, de un turist, şi s-a extins cu repeziciune. Un alt turist a transportat infecţia respiratorie din Emiratele Arabe Unite în Germania.

În urmă cu doi ani, un cetăţean din Emiratele Arabe Unite a murit în Germania din cauza aceleiaşi infecţii respiratorii.

Cea mai gravă situaţie din afara Orientului Mijlociu se înregistrează însă în Coreea de Sud. Ministerul Sănătăţii de la Seul face eforturi pentru a limita răspândirea infecţiei şi de a găsi un medicament care să trateze boala. Cinci mii de oameni sunt în carantină.

Kwon Jun-Wook, reprezentant al Ministerului Sănătății din Coreea de Sud, spune că nu există suficiente probe cu privire la eficienţa acestui tratament, dar ministerul are deplină încredere în specialiştii care lucrează la acest medicament.

Epidemia a avut un impact negativ asupra industriei turistice. Mii de turişti şi-au anulat călătoriile în Coreea de Sud, de teamă că se vor îmbolnăvi. Totuşi, mai sunt vizitatori care ignoră avertismentele.

„Trebuie sa ne spălăm pe mâini, să ne acoperim faţa cu o mască şi să nu intrăm în contact cu străinii în locuri aglomerate”, spune o turistă din China.

Şi autorităţile de la Bucureşti au atras atenţia cetăţenilor români cu privire la riscurile unei călătorii în Coreea de Sud: „Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau doresc să se deplaseze în Republica Coreea cu privire la situaţia creată de confirmarea mai multor cazuri de îmbolnăviri cu Sindromul respirator din Orientul Mijlociu. În Republica Coreea, toate persoanele infectate sau suspecte de a fi infestate se află în carantină şi sunt plasate sub monitorizare medicală”.

Autorităţile sud coreene au luat măsuri pentru dezinfectarea locurilor publice, ale cafenelelor, restaurantelor şi sălilor de cinematograf. De teamă să mai iasă la cumpărături în centre comerciale, coreenii au vizitat în număr foarte mare magazinele online. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri