Serviciile secrete germane ar fi spionat BBC și New York Times

Data actualizării: Data publicării:
discutii negocieri anonimat
Dacă ar exista sprijin în rândul elitei pentru a aduce un alt lider la putere, "înlăturarea lui Putin nu ar fi imposibilă", a precizat un fost oficial american, sub anonimat.

Serviciul german de informații externe (BND) a spionat jurnaliști ai mai multor instituții media străine, printre care BBC, New York Times și Reuters, a informat vineri săptămânalul german Der Spiegel, citat de AFP.

 

BND a plasat pe lista de ascultări „începând din 1999 cel puțin cincizeci de numere de telefon, de fax sau adrese de e-mail” ale unor jurnaliști sau redacții, susține săptămânalul, conform extraselor dintr-un articol ce va apărea sâmbătă.

Revista nu precizează dacă serviciile de informații germane continuă și în prezent aceste supravegheri.

Pe listă figurează de asemenea „câteva zeci” de numere de telefon ale unor jurnaliști care lucrează pentru postul britanic BBC în birourile sale din Londra și din Afganistan, precum și din cadrul redacției internaționale BBC World, scrie Der Spiegel, citând „documente” pe care a putut să le consulte.

„Suntem dezamăgiți să aflăm de aceste acuzații", a spus pentru AFP o purtătoare de cuvânt a BBC. „Jurnaliștii noștri ar trebui să fie în măsură să acționeze în mod liber și în condiții de siguranță, cu o protecție totală a surselor lor. Facem apel la toate guvernele să respecte modul de funcționare al presei libere”, a adăugat ea.

A fost de asemenea monitorizat un număr de telefon al ziarului american New York Times din Afganistan, precum și telefoane mobile ale filialelor agenției de presă britanice Reuters din Afganistan, Pakistan și Nigeria, mai scrie săptămânalul german.

La rândul său, filiala germană a organizației Reporteri fără Frontiere (RSF) a denunțat un „atac monstruos la adresa libertății presei” și a afirmat că se gândește la o acțiune în justiție.

ONG-ul și-a exprimat totodată temerea că aceste practici continuă, în pofida măsurilor adoptate recent pentru o mai bună reglementare a practicilor BND.

BND, care nu a dorit să răspundă publicației Der Spiegel în legătură cu noile dezvăluiri, a fost deja acuzat că ar fi monitorizat în numele agenției de informații americane NSA oficiali ai Ministerului de Externe francez, ai președinției franceze și ai Comisiei Europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri