Şeful OMS a cerut marţi o nouă anchetă asupra ipotezei privind o posibilă scurgere a virusului SARS-CoV-2 dintr-un laborator din China pentru a explica originea pandemiei de COVID-19 şi a criticat datele insuficiente oferite de partea chineză în cadrul misiunii experţilor internaţionali din această iarnă, relatează France Presse, citată de Agerpres.
Experţii OMS, trimişi în perioada 14 ianuarie - 9 februarie în China, unde au apărut primele cazuri de boală în decembrie 2019, au apreciat anterior că ipoteza unei scurgeri de laborator este cea mai puţin probabilă.
Citiți și:
Cel mai așteptat raport despre originea pandemiei COVID nu dezvăluie nimic. Misiunea OMS, fără răspunsuri după investigația din China
SUA şi 13 ţări aliate îşi exprimă „preocupările” în legătură cu Raportul OMS privind originea COVID-19
Dar „aceasta necesită o cercetare mai aprofundată, probabil în cadrul unor noi misiuni cu experţi specializaţi, pe care eu sunt gata să le desfăşor”, a asigurat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă cu ţările membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii asupra raportului publicat oficial marţi.
El a subliniat, de asemenea, că experţii internaţionali „au comunicat despre dificultăţi în accesarea datelor brute” în timpul misiunii lor în China. O critică publică rară la adresa modului în care Beijingul a gestionat această anchetă comună, comentează AFP.
Potrivit elementelor raportului, din care AFP a obţinut luni o copie, autorii acestuia consideră de la „probabilă la foarte probabilă” transmiterea virusului SARS-CoV-2 la om de către un animal intermediar. În schimb, ipoteza unui incident de laborator este calificată ca fiind „extrem de improbabilă”.
Editor : Liviu Cojan