OMS: Ipoteza scăpării Covid-19 dintr-un laborator din Wuhan, un „excelent scenariu de film”. Ancheta, finalizată săptămâna viitoare

Data publicării:
laborator din Wuhan in fata caruia se afla politisti chinezi
Institutul de Virusologie din Wuhan. FOTO: Profimedia Images

Şeful echipei de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care desfăşoară o anchetă în oraşul Wuhan din China asupra originii pandemiei de Sars-CoV-2 a părut să excludă joi, într-un interviu pentru agenţia France Presse, ipoteza unei scăpări dintr-un laborator, despre care a spus că ar fi un „excelent scenariu” de film.

Peter Ben Embarek se numără printre cei zece cercetători ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) ajunşi luna trecută în China pentru a ancheta apariţia COVID-19, relatează Agerpres.

Echipa s-a deplasat miercuri la Institutul de Virusologie din Wuhan, în centrul Chinei, acuzat, în special de fostul preşedinte american Donald Trump, că a lăsat virusul să scape din unul dintre laboratoarele sale, accidental sau nu.

Până acum este cel mai controversat loc vizitat de delegaţie.

„Dacă vom începe să urmărim şi să vânăm fantome ici-colo, nu vom ajunge nicăieri”, a declarat Ben Embarek, prin telefon, de la Beijing.

Totuşi, vizita la Institutul de Virusologie a fost „o etapă importantă pentru a înţelege de unde vin aceste poveşti”, a mai afirmat acest specialist în securitate alimentară, aflat în post la Beijing din partea OMS de la începutul anilor 2010.

Institutul de Virusologie din Wuhan dispune din 2012 de un laborator de înaltă securitate P3 (de la 'patogen de clasa a 3-a') care analizează numeroşi viruşi, în special coronaviruşi.

Instituţia deţine de asemenea şi un P4 (pentru patogeni şi mai periculoşi). Este un laborator cu o securitate şi mai mare, care poate găzdui tulpini precum Ebola şi pe care OMS l-a vizitat de asemenea.

Ben Embarek a spus că a avut cu interlocutorii săi chinezi „discuţii foarte sincere", utile „pentru a înţelege" poziţia lor „asupra unor afirmaţii văzute şi citite în media".

La mijlocul lunii ianuarie, înainte de a părăsi postul de şef al diplomaţiei americane, Mike Pompeo a arătat din nou cu degetul Institutul de Virusologie din Wuhan. Totuşi, până acum nu a apărut nicio probă care să acrediteze această ipoteză, precizează AFP.

Toate aceste presupuneri ar constitui „scenarii excelente pentru filme şi seriale", a mai spus şeful echipei de experţi ai OMS, care a promis totuşi că va „urmări ştiinţa şi faptele" pentru a trage o concluzie definitivă asupra originii pandemiei.

Delegaţia ar urma să îşi încheie săptămâna viitoare misiunea la Wuhan, potrivit lui Ben Embarek.

Nu vor exista răspunsuri complete asupra originii virusului, dar va fi un prim pas bun", a atras el atenţia.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri