Multe școli private din Kenya sunt pândite de faliment, după ce autoritățile au decis că elevii nu se vor mai întoarce în bănci până în luna ianuarie 2021, din cauza pandemiei de coronavirus, scrie BBC. În aceste condiții, proprietarii trebuie să găsească soluții pentru a supraviețui.
Este și cazul lui Joseph Maina care și-a transformat școala goală într-un uriaș coteț pentru găini. Zgomotele și râsetele copiilor au fost înlocuite de cotcodăcitul găinilor, iar ecuațiile de pe tablă au fost înlocuite cu orarul pentru vaccinarea păsărilor.
Situația a început să se înrăutățească în luna martie, când toate unitățile de învățământ s-au închis, iar Maina a rămas să achite un împrumut bancar uriaș. "La început, mi s-a părut cu totul este pierdut, dar am decis că trebuie să fac ceva cu școala pentru a supraviețui”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Un număr mic de școli private au reușit să continue predarea online, dar taxele pe care le obțin abia acoperă salariile personalului, potrivit Asociației Școlilor Private din Kenya (KPSA).
Aproximativ 95% din cei peste 300.000 de membri ai personalului din școlile private au fost trimiși în concediu fără plată, spune directorul executiv al KPSA, Peter Ndoro. În plus, 133 de școli au fost nevoite să se închidă definitiv.
Pentru a evita închiderea definitivă, o altă școală din centrul Keniei s-a reorientat către agricultură. "Lucrurile nu au fost niciodată atât de grave", spune James Kung'u, proprietarul unității de învățământ. Acum, locul de joacă al elevilor a devenit o grădină de legume în toată regula. "Situația mea este similară cu cea a altor școli. Profesorii și elevii nu mai sunt aici. Psihic suntem foarte afectați".
Editor: Cristina Iancu