"Masacrul care a avut loc vineri în Paris, precedat de atentatul cu bombă din Beirut şi de doborârea avionului rusesc de pasageri din Egipt, toate acestea fiind revendicate de Statul Islamic, arată o grupare teroristă care s-a schimbat considerabil faţă de felul în care era percepută de Vest: drept o grupare concentrată pe controlarea de teritorii în Siria şi în Irak, pentru a construi un califat, un Stat Islamic" - sursa: New York Times
Evoluţia strategiei este imposibil de ignorat.
ISIS exportă teroarea în afara Siriei şi Irakului
Din 2014, de când a apărut, gruparea Statul Islamic s-a concentrat pe atacuri în Irak şi Siria. În Irak, teroriştii au cucerit mai multe oraşe strategice, cum ar fi Tikrit, Mosul şi Sinjar şi au ameninţat chiar capitala Bagdad, de care s-au apropiat la câţiva kilometri. Teroriştii au masacrat soldaţi irakieni luaţi prizonieri, dar şi civili, în special din comunitatea creştină Yazidi. La acestea crime s-au adăugat monstruoasele decapitări ale unor prizonieri occidentali.
Situaţia în Siria a fost aproximativ asemănătoare celei din Irak. Jihadiştii au ocupat oraşe importante, cum ar fi Rakka, pe care au transformat-o în capitală. De asemenea, teroriştii au atacat obiective din Alep sau Idlib. Nici în Siria nu există un bilanţ al masacrelor comise de ISIS.
Din regiunile pe care le ocupă în Irak şi Siria, ISIS a extins campania de teroare în statele din nordul Africii, măturate de Primăvara Arabă în 2011.
Terorişti care susţin că luptă în numele grupării Statul Islamic au comis atentate în Tunisia, pe o plajă din staţiunea Sousse şi la Muzeul de Istorie din capitala Tunis. De asemenea, jihadiştii au dus o campanie de atentate în Libia, unde au atacat clădiri oficiale sau reprezentanţele unor ţări străine şi au decapitat zeci de oameni pe ţărmul Mării Mediterane.
Cele mai dure lupte s-au dat în Egipt, acolo unde jihadiştii au pornit un adevărat război cu forţele de ordine egiptene în peninsula Sinai şi au comis atacuri chiar în capitala Cairo, unde au asaltat instituţii oficiale.
Cel mai grav atac a avut loc la sfârşitul lunii octombrie când teroriştii au revendicat doborârea unui avion rusesc de pasageri în Peninsula Sinai.
De asemenea, atacuri ale luptătorilor Statului Islamic s-au defăşurat şi în Arabia Saudită, în special la moschei, unde şi-au pierdut viaţa zeci de oameni. Yemen, o ţară aflată în plin război civil şi atacată de forţele aeriene ale Arabiei Saudite, a fost zguduită de atentate ale jihadişitilor, în care au pierit mai mult de 200 de oameni.
Însă la fel de grave au fost atentatele şi atacurile inspirate de gruparea teroristă Statul Islamic, organizate de simpatizanţi sau membri ai grupării.
Astfel, teroriştii au atacat o cafenea din capitala Danemarcei, Copenhaga, şi la Marea sinagogă din oraş. Unul dintre cele mai grave atacuri din afara spaţiului controlat de ISIS a avut loc în această toamnă în capitala Turciei, Ankara, la un miting al minorităţii kurde, unde au fost ucişi peste 100 de oameni.
Un alt loc îndepărtat de Siria şi Irak atacat de simpatizanţi ISIS a fost Australia, unde s-au înregistrat două victime.
De asemenea, în Canada, în două atacuri separate, au fost ucişi doi militari canadieni.
Şi în Statele Unite au fost incidente armate inspirate de strategia Statului Islamic, la New York şi în oraşul texan Dallas.
Dar cel mai grav atentate au avut loc la Paris, în luna ianuarie, când teroriştii au atacat redacţia revistei Charlie Hebdo şi un magazin evreiesc.
Acum, pe 13 noiembrie, au comis masacrele de la sala Bataclan, la doua restaurante şi la Stade de France.
Christoph Reuter, jurnalist Spiegel: „Vedem acum că strategia s-a schimbat. ISIS pleacă de la premisa că resentimentele pe care le generează între europeni şi străinii care vin pe continent le sunt de folos, la fel şi teama pe care o răspândesc. Prin toate actele lor, liderii ISIS le oferă supuşilor o senzaţie de putere”.
Pentru autorităţile americane şi europene, atacurile de la Paris au semănat mai mult cu stilul de luptă al grupării al-Qaida. O schimbare de stil care a părut să ia prin surprindere serviciile de informaţii europene, scrie Der Spiegel.
„Există un alt element de noutate care este foarte îngrijorător: în atacurile de la Paris, miliţii teroriste au trimis pentru prima dată atacatori sinucigaşi în Europa. Cu toate că zeci de voluntari din Vest au murit deja în Siria şi Irak în timpul unor atacuri-kamikaze, ţările lor de origine au fost ferite, până vineri, de această formă perfidă de atac”.
Problema cu atacurile sinucigaşe este că ele sunt aproape imposibil de împiedicat. Iar marea problemă a Europei este că, în acest moment, are mii de cetăţeni care fie au plecat să lupte pentru ISIS, fie sunt aici, susţinători din umbră ai grupării.