Nouă luni au trecut de la raportarea primului caz de ebola, într-un sătuc din Guineea, şi de atunci aproape 3000 de oameni au murit şi peste 5700 au fost contaminaţi. „Este o creştere importantă a numărului, cu sute care se pot transforma în mii de cazuri pe săptămână. Dacă nu reuşim să punem capăt foarte curând acestei epidemii, din dezastruoasă, situaţia ar putea deveni catastrofală”, a spus Christopher Dye, director de strategie.
Practic, nu există zi în care să nu fie raportat un nou deces, într-unul dintre cele cinci state vest-africane afectate de molimă. În ciuda acestei realităţii sumbre, localnicii refuză să se implice în acţiunile de igenizare şi nu ajută echipele de intervenţie.
„O adevărată catastrofă! Am lucrat atâţia ani cu Medici fără Frontiere, am avut de-a face cu multe, multe cazuri, multe urgenţe, dar această situaţie în care am de-a face cu Ebola este de nedescris”, a spus Roberta Petrucci, medic.
Experţii spun că ritmul de creștere a numărului de victime a depăşit cele mai pesimiste estimări şi avertizează că dacă nu se face mai mult, Ebola ar putea decima populaţia din vestul Africii câțiva ani de acum încolo.