Scandalul de corupție de la FIFA. Alegerea preşedintelui federației ar putea fi amânată

Data publicării:
fifa sediu sigla gulliver getty images

Este doar începutul investigaţiei, au spus procurorii americani după ce şapte actuali şi foşti oficiali ai FIFA au fost arestaţi într-un scandal de corupţie care ameninţă să zguduie din temelii forul mondial.

„Ar fi trebuit ca ei să respecte regulile care fac din fotbal o disciplină onestă şi să protejeze integritatea acestui sport. În schimb, ei au corupt afacerile din fotbal pentru a le servi propriilor interese şi pentru a se îmbogăţi”, a spus Loretta Lynch, procuror general al SUA.

„Aceşti indivizi, prin aceste organizaţii, au luat mită pentru a decide cine va televiza meciurile, unde se vor ţine jocurile şi cine va conduce organizaţia care veghează fotbalul profesionist din întreaga lume, unul dintre cele mai populare sporturi din lume”, a spus procurorul general al SUA.

Unul dintre cei acuzaţi este fostul vicepreşedinte FIFA, Jack Warner, care ar fi primit 10 milioane de dolari de la guvernul sud-african pentru ca această ţară să obţină organizarea Cupei Mondiale din urmă cu cinci ani.

În paralel, procurorii elveţieni au deschis o anchetă separată în privinţa modului în care Rusia şi Qatar au fost desemnate gazdele următoarelor două turnee finale, din 2018 şi 2022. Poliţia din Elveţia a anunţat că 10 membri ai Comitetului Executiv al FIFA care au participat la vot vor fi interogaţi.

„Începând cu 1991, două generaţii de oficiali din fotbal, inclusiv preşedinţii a două confederaţii regionale de fotbal, s-au folosit de funcţiile lor pe care le aveau în aceste organizaţii pentru a solicita mită de la sponsori în schimbul drepturilor de publicitate pentru turneele de fotbal. Au făcut acest lucru de mai multe ori, an după an, turneu după turneu”, a spus Loretta Lynch.

Emil Hurezeanu, după scandalul de corupție la FIFA: „Mulţi români răsuflă uşuraţi!”

Scandalul intervine în contextul în care alegerea viitorului preşedinte al FIFA va avea loc mâine. Singurii candidaţi rămaşi în cursă sunt prinţul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei şi actualul preşedinte Sepp Blatter, aflat de 17 ani la conducerea forului.

Reacții în presa internațională

Scandalul de corupţie de la vârful FIFA a ţinut prima pagină a publicaţiilor din toată lumea. Ancheta privind „Cupa Mondială a Fraudei”, aşa cum a fost numit scandalul, a fost intens comentată de jurnalişti.

Le Monde titrează „FIFA este o mafie”, citându-l pe fostul preşedinte executiv al FIFA, Guido Tognoni, care a declarat că această federaţie îşi rezolvă problemele în familie. Tot el a declarat că Sepp Blatter, cel care a condus FIFA din 1998 încoace, nu a aderat la cultura de corupţie din cadrul federaţiei, dar că ştia de aceasta şi că a tolerat-o. Este un mod de a rămâne la putere, a adăugat Tognoni.

Statele Unite ale Americii se comportă cu FIFA ca şi când ar fi o mafie, anunţă şi Bloomberg View, divizia editorială a Bloomberg News. Jurnaliştii scriu că Departamentul american al Justiției susţine că FIFA, organizatorul Cupei Mondiale, a devenit o întreprindere infracţională, ca urmare a corupţie sistematice din cadrul său. De fapt, guvernul american spune că FIFA a devenit o mafie, mai scriu aceştia.

Radu Paraschivescu, despre scandalul de corupție din FIFA: Cred că și Atolul Mururoa putea organiza Cupa Mondială la un moment dat

Acuzaţiile de corupţie din FIFA vizează „Cupa Mondială a Fraudei”, titrează şi jurnaliştii de la CNN în ediţia online, citând declaraţiile şefului de la Fiscul american. Acesta acuzaţii nu sunt o noutate pentru cei care urmăresc organizaţia internaţională de fotbal, mai scriu cei de la CNN, dar ce i-a luat prin surprindere pe câţiva a fost senzaţia că undeva, cineva a făcut, în sfârşit, ceva substanţial în privinţa persoanelor corupte. Dacă vor fi condamnaţi, ei riscă să petreacă până la 20 de ani în închisoare, aminteşte CNN.

Nemernici bătrâni!” America Latină se bucură de arestările făcute în cadrul FIFA după ani de impunitate, punctează britanicii de la The Guardian. Legende vii ale fotbalului, printre care şi Diego Maradona şi José Luis Chilavert, au aplaudat operaţiunea FBI-ului, dar alţii se lamentează că a fost nevoie de o agenţie străină pentru a combate o corupţie evidentă. „Au zis că sunt nebun, dar, din fericire, astăzi a ieşit adevărul la iveală şi asta mă bucură”, a declarat Maradona pentru The Guardian. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...