Dronele salvează vieţi. O dovadă vine din Rwanda, ţară africană cunoscută mai degrabă în occident pentru genocidul din 1994. Autorităţile de aici au pus în aplicare un proiect prin care dronele vor livra sânge la spitalele şi centrele de transfuzii. Timpul la care ajunge transportul salvator se reduce, astfel, la doar câteva zeci de minute, lucru care poate salva vieţi.
Odată cu această dronă, Rwanda a lansat primul serviciu naţional de livrări de acest gen din lume. Autorităţile vor folosi dronele pentru a transporta sânge către 21 de centre de transfuzii. Prin intermediul serviciului pot fi acoperite până la 150 de zboruri zilnice.
„Înăuntru este pachetul salvator. Acesta este sângele care va fi folosit de chirurgi, probabil pentru a-i salva cuiva viaţa. După cum vedeţi, este foarte bine împachetat”, relatează Dan Simmon, reporter BBC.
Dronele sunt construite de o companie americană, iar soluţia este binevenită, din cauza distanţei mari la care sunt amplasate spitalele din Rwanda. Pentru început, ele vor transporta doar sânge, dar în curând ar putea livra vaccinuri şi alte substanţe medicale.
„Partea interesantă e că folosirea acestor zboruri costă la fel sau chiar mai puţin decât transportul normal, cu motociclete sau camioane”, spune Keller Rinardo, directorul executiv al companiei.
Deocamdată, flota de drone e formată din 15 aparate. Fiecare acoperă până la 150 de kilometri şi poate transporta un litru şi jumătate de sânge, suficient pentru a salva viaţa unei persoane.
„Rwanda a fost primul stat african care a instalat fibră optică în toată ţara, este prima ţară africană cu acoperire 4G. Pentru mine nu este o surpriză că preşedintele este în spatele proiectului, care se va dovedi un succes”, afirmă Jean Nsengimana, ministrul Tehnologiilor din Rwanda.
Deocamdată, dronele sunt folosite în vestul ţării, dar până în 2017, guvernul vrea să extindă serviciul de livrări în toată ţara.