Preşedintele Parlamentului european, Martin Schulz, nu crede că băncile greceşti se vor deschide săptămâna aceasta şi îi avertizează pe greci că urmează vremuri „dramatice” dacă guvernul condus de Alexis Tsipras nu va veni cu propuneri serioase pentru rezolvarea problemelor. De asemenea, oficialul european ia în calcul şi nevoia unor ajutoare umanitare pentru Grecia.
Un mesaj asemănător a fost transmis şi de ministrul german de Externe: „În primul rând, trebuie să acceptăm acest rezultat. Este rezultatul unui referendum la care grecii au participat în număr mare. În Grecia trebuie luate decizii, iar mingea este în terenul Atenei”.
Şi liderul grupului liberal din Parlamentul European susţine că viitorul ţării este acum de umerii oficialilor greci.
În schimb, mesaje de susţinere pentru Grecia au curs din partea partidelor extremiste din Europa. Liderul eurosceptic britanic Nigel Farage a felicitat poporul grec pentru că a rezistat presiunilor venite de la Bruxelles şi a spus că proiectul Uniunii Europene este pe moarte.
Marine Le Pen, liderul partidului francez de extremă dreaptă Frontul Naţional, spune că rezultatul votului din Grecia este o victorie împotriva oligarhiei Uniunii Europene.
Un mesaj de susţinere a venit şi de la Nicolas Maduro, liderul de extremă-stângă al Venezuelei. Acesta a transmis felicitări poporului grec care a spus „NU” FMI-ului și „vampirilor financiari globali”. „Gata cu excluderile, gata cu furturile, gata cu exploatarea capitalistă”, a încheiat Nicolas Maduro.
Pe de altă parte, Rusia, prin vocea ministrului adjunct de Finanţe, declară că în cazul în care Grecia renunţă la Euro, va trebui să caute parteneri în afara UE. Moscova spune clar şi cine ar putea să fie aceşti parteneri: ţările din grupul BRICS, în frunte cu Rusia şi China, sunt interesate să investească în statul elen.
Și gruparea Podemos, din Spania, a transmis un mesaj de sprijin pentru Grecia.