Conform celor de la TASS, agenția de stat a Rusiei, Ministerul Apărării din Ucraina ar fi luat decizia de a forma o nouă brigadă montană. Este specificat inclusiv numărul unității de luptă precum și orașul în care se va afla cazarma.
Nimic rău până aici, dar spune presa rusă plătită din bani publici, Ucraina s-ar teme de faptul că România ar încerca să recucerească Bucovina de Nord, teritoriu care i-a aparținut înainte de al Doilea Război Mondial. Prin urmare, respectiva unitate de luptă s-ar înființa fix pentru a interveni în cazul unei invazii românești. Ca idee, localitatea în care ar urma să fie cantonată noua unitate de luptă se află la 30 de kilometri de Cernăuți, oraș în care mai trăiesc și acum câteva zeci de mii etnici români și moldoveni.
În articol se vorbește și despre faptul că autoritățile de la București au cerut în mai multe rânduri ca românii din Ucraina să aibă dreptul să învețe în limba română și că au și avut loc vizite oficiale în acest sens. De fapt, aceasta este rețeta tradițională după care funcționează dezinformarea rusească. Preia informații reale sau plauzibile, pe care apoi le scoate din context. De exemplu, presupusul viitor comandant al trupelor din Bucovina de Nord chiar există. A fost decorat de președintele Ucrainei la începutul anului pentru curajul care a luptat în Dombass. Problema este că în Estul Ucrainei, colonelul respectiv a condus un batalion de blindate. Așadar, cum ar urma să treacă la trupe de vănători de munte? Și încă într-un timp foarte scurt, de doar o lună de zile.
În plus, e cel puțin straniu faptul că presa fidelă lui Putin a lansat această știre fix în ziua în care Jens Stoltenberg, Secretarul General NATO, se afla la Kiev. Printre altele, a discutat cu președintele Petro Porosenko inclusiv despre aderarea Ucrainei la NATO. Chiar și așa, Ministerul Afacerilor Externe a cerut autorităților ucrainiene lămuriri:
"Reprezentanţi Ministerului Afacerilor Externe au avut o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti. A fost transmisă dorinţa părţii române de a obţine, în cel mai scurt timp posibil, de la partea ucraineană informaţii complete şi verificate privind veridicitatea celor circulate în mass-media pe această temă. (...)
Ministerul Afacerilor Externe va continua să monitorizeze acest subiect, până la clarificarea definitivă."
Tot presa rusă scria la începutul anului trecut că România urma să atace Ucraina. Nu oricum, ci fix pe data de 26 februarie. Armata Română ar fi urmat să atace prin Sud-Est, pentru a ajunge în final în Transnistria, în vreme ce a doua coloană ar fi urmat să invadeze Bucovina, cu scopul de a cuceri Cernăuțiul. Sau mai bine spus, cu scopul de a elibera populația română din Cernăuți, care ar fi cerut ajutorul României. Operațiunea, care în mod evident, nu a avut loc niciodată, ar fi purtat numele de România Mare, trimitere la faptul că România ar fi vrut să își recucerească toate teritoriile de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial.