Potrivit Eurostat, Spania şi Marea Britanie au emis aproape jumătate dintre noile cetăţenii acordate la nivelul UE în 2013, iar comparativ cu nivelul populaţiei, Irlanda şi Suedia se clasează pe primele locuri. Spania a acordat cetăţenie unui număr de 225.800 de persoane (23% din totalul la nivelul UE), iar Marea Britanie a acordat 207.500 de cetăţenii (21%).
Statisticile arată o creştere a numărului de persoane care obţin cetăţenia unui stat UE, în comparaţie cu anii precedenţi. În 2013, totalul a fost de aproape un milion de noi cetăţeni, o creştere de 20% faţă de 2012.
Polonezii şi românii reprezintă cel mai numeros grup de cetăţeni europeni care au obţinut cetăţenia altui stat UE. Majoritatea polonezilor au ajuns în Marea Britanie sau Germania, în timp ce românii au primit în general cetăţenia Ungariei sau Italiei.
În ceea ce priveşte non-europenii, marocanii sunt pe primul loc, cu peste 86.000 de noi cetăţenii, majoritatea emise în Spania, Italia şi Franţa. Aceştia sunt urmaţi de indieni (48.000), cei mai mulţi obţinând cetăţenie britanică, şi turci (46.000), cei mai mulţi alegând naţionalitatea germană.