România, pe axa războiului cibernetic

Data publicării:
Computer Gaming Summit Held In Germany
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Marile puteri ale lumii se atacă cibernetic pe toate fronturile, direct sau prin intermediari. Aproape o jumătate de milion de viruşi noi apar în fiecare zi, iar instituţiile fundamentale ale ţărilor din Uniunea Europeană sau America sunt supuse unei presiuni fără precedent. România are un rol activ în tot acest circuit informatic. Este ţinta unor răufăcători, dar şi atacator în anumite cazuri.

Harta e plină de puncte galbene şi de linii roşii care zboară de pe un continent pe altul. Cel puţin cinci viruşi noi apar la fiecare secundă. Sunt hackeri care atacă terminale obişnuite sau servere care conţin informaţii critice pentru un anumit stat. Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică, analizează activitatea din mediul online şi spune cu certitudine:

Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică: Putem vedea atacuri care pleacă din Rusia către SUA şi invers. Atacuri din China către SUA sau Rusia şi uneori către America de Sud. Astfel de atacuri care se desfăşoară intens vizează companii sau servicii deţinute de diferite firme. Le cer bani pentru a opri atacul sau le accesează informații de pe servere.

România este un punct activ pe axa luptelor cibernetice. Zilnic, zeci de mii de atacuri sunt îndreptate către ţara noastră. În acelaşi timp, computerele românilor sunt folosite ca să mascheze sursa adevărată a hackerilor.

Liviu Arsene: Noi suntem vizaţi de atacuri spam. Utilizatorii sunt infectați prin email pentru a fi folosite calculatoarele lor în atacuri mai mari. Se vor vedea şi aici linii rosii, atacuri, care pleacă din România către SUA. În România au fost atacuri foarte bine orchestrate. Principalele ţinte au fost instituţii guvernamentale, firme de telecomunicații şi companii aeronautice.

Klaus Iohannis, președintele României: Am aprecizat rezultatele SRI în activitățile sale principale, compaterea agresiunii cibernetice, lupta împotriva criminalității organizate și prevenirea amenințărilor de natură teroristă.

Potrivit estimărilor, până la sfârşitul anului, ameninţările vor creşte semnificativ, iar infractorii internetului vor folosi din ce în ce mai mult dispozitivele inteligente. Cât timp aţi urmărit această ştire, la nivel mondial au apărut peste 6.500 de viruşi şi atacuri noi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...